Hlavní obsah

Spojenci v Afghánistánu omylem darovali munici Tálibánu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KÁBUL
Aktualizováno

Síly ISAF nasazené v Afghánistánu čelí skandálu kvůli omylu při zásobování vojáků municí. Najatý soukromý vrtulník totiž munici shodil členům radikálního hnutí Tálibán, proti němuž spojenci bojují. Posádka stroje, který nepatřil žádné z armád, se dopustila chyby v navigaci. V Afghánistánu sílí aktivita radikálů, v pátek zabili syna vrchního velitele nizozemských vojsk.

Článek

Silám ISAF se nevyplatilo, že dodávky zbraní a zásob zajišťuje vrtulník najaté soukromé společnosti. V březnu omylem shodil munici i potravinové dávky v provincii Zábul do oblasti ovládané Tálibánem, uvedla v pátek agentura AP. Bojovníci Tálibánu munici okamžitě posbírali.

Velení sil ISAF přiznalo chybu. "Naneštěstí kvůli lidské chybě při popisu vzdálené oblasti, kde bylo odloučené stanoviště policie, byl náklad shozen v jiné odlehlé oblasti,“ stojí v prohlášení ISAF.

"Chyba byla zjištěna, když posádka vrtulníku po návratu na základnu podávala zprávu o operaci. Koaliční síly pak vyslaly průzkumný letoun, ale náklad se již nepodařilo nalézt,“ konstatuje zpráva.

Syn vrchního velitele nizozemských vojsk padl

V Afghánistánu zahynul v pátek syn nového vrchního velitele nizozemských vojsk, generála Petera van Uhma. Třiadvacetiletého poručíka Dennise van Uhma zabil výbuch nastražené nálože v provincii Uruzgán. Spolu s ním padl i jeho spolubojovník.

Poručík padl den poté, co se jeho otec stal nový vrchním velitelem nizozemské armády. Nepředpokládá se, že by byl terčem právě kvůli funkci svého otce.

Mluvčí Tálibánu Karí Júsuf Ahmadí nicméně prohlásil, že radikálové pečlivě van Uhma sledovali a předem věděli o jeho pohybech. "Když opustil základnu, Tálibán připravil minu, která ho zabila," prohlásil Ahmadí.

V Afghánistánu už padlo 16 vojáků Nizozemského království.

Atentátů přibývá

Afghánské fundamentalisty z Tálibánu se nedaří porazit přestože do země bylo za poslední roky vysláno mnoho posil. Přibývá atentátů, jejichž cíli nejsou jen vojáci mezinárodních sil ISAF a příslušníci afghánské policie a armády, ale také civilisté.

Ve čtvrtek si sebevražedný atentát v Zarandžu vyžádal 24 obětí, především právě z řad civilistů. Nejméně jeden atentátník odpálil nálož na svém těle před místní mešitou.

Počet sebevražedných atentátů prudce vzrostl během loňska, kdy jich Tálibán spáchal 140. Letos si násilí v zemi vyžádalo už nejméně 1000 obětí.

Reklama

Výběr článků

Načítám