Hlavní obsah

Šéfa policie v Íránu našli v tajném nevěstinci se šesti nahými ženami

– TEHERÁN
Novinky, rei

Teheránský policejní šéf, který měl na starosti boj proti zlořádu a nemravnosti, skončil ve vězení. Minulý měsíc ho při zátahu přistihli v tajném nevěstinci se šesti nahými ženami. Byl okamžitě zbaven funkce, informovala agentura AP. Prostituce v Íránu podle oficiální linie vlády neexistuje.

Článek

Generál Réza Zarej měl v úřadu na starosti boj proti korupci a v posledních měsících stál rovněž za zatčením několika mladých mužů a žen, kteří měli nepovolený vztah či nerespektovali islámská pravidla odívání.

Zatčení teheránského policejního šéfa potvrdily anonymní zdroje, íránské úřady odmítají o případu podrobněji informovat. Mluvčí Zareje nespolupracuje s odkazem na probíhající vyšetřování. Prostituce je v zemi zakázaná a hovořit o ní, stejně jako o čemkoliv, co má spojitost se sexualitou, je tabu.

Státní média v uplynulých týdnech informovala o odchodu Zareje z funkce, o důvodu rezignace a zatčení pomlčela. Razii v nevěstinci údajně nařídil samotný šéf tamní justice, ajatolláh Mahmúd Šáhrúdí.

Íránské právo maximálně omezuje kontakt mezi osobami opačného pohlaví mimo manželství. Nevěstince byly v zemi zničeny s nástupem islámské revoluce v roce 1979. Írán od té doby existenci prostituce popíral. V poslední době se však množí zprávy, že je tento jev v zemi na vzestupu.

Prostituce v Íránu

Íránský trestní zákoník od roku 1925 necharakterizuje prostituci jako zločin. Zločinem je ale podle něj její obhajoba, stejně jako napomáhání či navádění k ní a provozování nevěstinců.

Trestem za takové zločiny bývá poprava, většinou zastřelením nebo ukamenováním.

V Íránu navíc sílí hlasy za opětovné povolení nevěstinců pod záštitou šíitské tradice, která povoluje "dočasný manželský svazek“ mezi mužem a ženou. Svazek může trvat jen pár hodin.

Reklama

Výběr článků

Načítám