Hlavní obsah

Bomby zabily v Iráku přes 70 lidí

BAGDÁD
Aktualizováno

Přes sedm desítek lidí zemřelo v úterý při bombových atentátech v iráckých městech. Nejméně 53 obětí si vyžádal výbuch bomby v autě v Bákubě, dalších 90 lidí bylo zraněno. Při dalším atentátu v Karbale zahynulo 13 osob. Tři lidé zemřeli v Mosulu, jeden v Bagdádu.

Článek

V autech na místě útoku v Bákubě byla dlouho po atentátu řada nevyproštěných ohořelých těl. Podle policie je pravděpodobné, že konečná bilance obětí bude vyšší. Mezi zabitými jsou ženy i policisté, ženy a děti také utrpěly zranění. Nemocnice jsou plné zraněných.

Nálož explodovala v autě zaparkovaném před restaurací naproti sídlu provinční vlády a soudu v Bákubě, která je správním střediskem provincie Dijála. Explodovala kolem poledne, kdy byla oblast plná lidí, mnozí obědvali, další čekali před úřady. Zřejmě šlo o útok sebevražedného atentátníka.

Atentát v Ramádí si vyžádal 14 mrtvých

Podobný scénář měl i druhý pumový útok v Ramádí, který si vyžádal nejméně 13 lidských životů a 14 zraněných. V Ramádí, které je správním střediskem provincie Anbár, byla exploze zanamenána před restaurací v době oběda. Údajně tam zaútočil sebevražedný atentátník.

foto: NOVINKY/Ondřej Krynek

Právě provincie Dijála byla v minulých měsících hlavním dějištěm bojů mezi vládními silami a iráckými vzbouřenci napojenými na síť Al-Kajda, kteří byli loni při ofenzivě iráckých a amerických sil vytlačeni z Bagdádu a province Anbár. Na stranu Američanů se přidali i vůdci místních sunnitských kmenů.

Vzbouřenci vyzývají k povstání proti křižákům

Ty vyzval v úterý vůdce irácké odnože Al-Kajdy Abú Umar Bagdádí, aby se vrátili mezi povstalce. Na zvukovém záznamu umístěném na internetu Umar Bagdádí, který stojí v čele samozvaného Islámského státu v Iráku, vyzývá sunnity v řadách irácké armády, policie a takzvaných Výborů probuzení (oddílech domobrany), aby přestali bojovat proti mudžáhidům. Místo toho prý mají obrátit své zbraně proti "křižáckým" nepřátelům, jak jsou označováni američtí vojáci.

Vlna násilí v Iráku

Irák zažívá v posledních týdnech novou vlnu násilí. Vyvolal ji zásah vládních jednotek proti šíitských milicím, aktivizovali se však i sunnitští vzbouřenci.

V pondělí bylo v zemi zaznamenáno několik útoků. Mezi jiným bylo zabito nejméně deset iráckých vojáků, když pod jejich transportérem u Mosúlu vybuchla nastražená nálož.

Reklama

Související témata:

Související články

Počet mrtvých v Iráku prudce vzrostl

Několikaměsíční trend úbytku obětí konfliktu v Iráku z druhé poloviny loňského roku vzal definitivně za své. Také v březnu počet obětí v řadách místních...

Výběr článků

Načítám