Hlavní obsah

Na izraelský přechod vtrhli palestinští ozbrojenci, zabili dva vojáky

– JERUZALÉM

Skupina ozbrojených Palestinců ve středu zaútočila na hraniční přechod na severu pásma Gazy. Zabila přitom dva izraelské vojáky, další dva lidé utrpěli při přestřelce zranění. K útoku na přechod u vesnice Nahal Oz se přihlásily skupiny Islámský džihád a Brigády mučedníků od Al-Aksá.

Foto: Ibraheem Abu Mustafa , Reuters

Palestinci už několik dnů hrozí proražením hraničních přechodů.

Článek

Palestinci už několik dnů hrozili proražením hraničních přechodů, protože Izrael stále udržuje blokádu území a dodává na ně jen nejnutnější množství zboží a pohonných hmot.

Incidentu u přechodu předcházely střety na jihu pásmu. Při jednom zahynul 21letý izraelský voják a stejně starý ozbrojenec hnutí Hamás. Další dva příslušníci armády Izraele byli zraněni. Palestinští militanti ostřelovali pozice Izraelců raketami a granáty, druhou stranu podporovaly helikoptéry.

Celkem zemřelo během středy v pásmu Gazy 10 lidí.

Izraelská armáda podniká proti povstalcům, ostřelujícím území státu raketami pravidelné výpady do pásma Gazy. K zastavení raketových útoků má sloužit také izraelská blokáda.

Nejvážněji narušili Palestinci hraniční bariéru v lednu, a to na jižním přechodu Rafáh do Egypta. Přechodem v následujících dnech prošly statisíce Palestinců, kteří si chodili do Egypta nakoupit v pásmu Gazy nedostatkové potraviny a další zboží.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám