Hlavní obsah

Loutkový hrdina v dětském pořadu Hamásu zabíjí Bushe

Novinky, ČTK, aš, MEMRI

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hamás přitvrdil svou protiamerickou a protižidovskou kampaň. Jeho televize Al-Aksá v neděli odvysílala pětiminutový loutkový snímek, v němž arabský sirotek pronikne do Bílého domu a nakonec zabije prezidenta George Bushe, protože mu on a "zločinní sionisté" zabili otce v Iráku, matku v Libanonu a sourozence při "holocaustu" v pásmu Gazy.

Článek

Snímek, ve kterém je Bush nakonec ubodán, jasně ukazuje, jak Hamás ovlivňuje myšlení dětí, aby se z nich stali bojovníci svaté války proti americkému Satanovi, jak se Bushovi také přezdívá. Vtlouká jim do hlavy, že smysl má jedině násilné řešení, útoky na Izrael včetně těch sebevražedných.

Všeobecný nedostatek všeho a odvetné útoky Izraele za jsou živnou půdou pro extrémní ideologii, čehož také Hamás využívá a nijak se situaci nesnaží zlepšit. Veze se na vlně nenávisti jako jediný zachránce palestinského lidu, který má tu odvahu pokračovat v boji a dál ostřelovat Izrael.

Jinak by vedle amerických animovaných grotesek snímek se dvěma neumělými loutkami před neměnným látkovým pozadí těžko mohl zaujmout.

Bush neunikne osudu

Bush ve filmu, který v překladu rozšířil Výzkumný ústav pro média na Blízkém východě (MEMRI), nejprve volá své stráže, aby chlapce vyvedly, nikdo se ale neobjeví. "Nejsou tu žádné stráže a tví lidí se vzdali, Bushi,“ říká mu chlapec.

Americký prezident se ho pak ptá, kdo je a proč ho ohrožuje. "Drahý, přiveď svého otce, svého děda nebo svou matku, ať si s nimi mohu promluvit. Přiveď někoho staršího a chytřejšího než jsi ty. Co, ty jsi přišel sám?“

Chlapec mu vysvětluje, že je sirotek. "Zabil jsi mého otce v irácké válce. Stejně jako mou matku. Ty a zločinní sionisté ji zabili v Libanonu. Ty a zločinní sionisté taky zabili mé mladší a starší bratry při holocaustu v Gaze. Jsem sirotek, ty kriminálníku.“

Bush mu nabízí, že mu dá, co bude chtít. Nabízí mu, že si může přivést své přátele do Bílého domu, kde dostane hračky a jídlo. Sirotek je však neoblomný: "Co mi můžeš dát. Chci jen jediné, přiveď zpátky mého otce a mou matku."

A dodává: "Jsi bezmocný, Bushi, a není ti dovoleno být v Bílém domě, protože byl proměně ve velkou mešitu lidu islámu."

Loutka svůj slib splní, Bushe zabije. Jsou vidět pohyby, jako by do něj opakovaně nořil meč, vidět to však není, a tak loutka nakonec pro jistotu řekne: "Uf, zabil jsem ho.“

Vlna nenávistné propagandy

Dva dny před loutkovým filmem s Bushem už televize Hamásu odvysílala jiný, podobně nenávistný klip, ačkoliv je štvavá propaganda zakázána jak v mírových dohodách z Osla, tak i v blízkovýchodním mírovém plánu zvaném cestovní mapa.

Hamás si s tím však velké starosti nedělá. Odmítá uznat Izrael, chce ho zničit a požaduje vyhlášení palstinského státu na celém historickém uzemí Paletsiny.

V předchozím snímku se říká, že kdyby každý Arab plivnul na Žida, pak by se Židé v arabských plivancích utopili. Muslimský duchovní Vaíl Sarad zase přišel s historkou, že "sionisté" by proměnili všechny mešity v bary a hospody, aby v nich mohli pít alkohol a opíjet ženy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám