Hlavní obsah

Do Basry se po pěti dnech vrátil klid

Právo, DPA, ČTK, nek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BAGDÁD

Po pětidenních krvavých střetech mezi iráckými vládními jednotkami a milicemi radikálního duchovního Muktady Sadra se v pondělí do Basry a dalších šíitských měst na jihu země vrátil klid. Stalo se tak poté, co Sadr v neděli svým ozbrojencům nařídil, aby na vojáky a policisty již neútočili.

Článek

Klid zavládl také na šíitském předměstí Bagdádu Sadr, zatímco na opevněné centrum metropole, tzv. zelenou zónu, kde sídlí ústřední orgány státní moci a americké velvyslanectví, dopadaly střely z raketometů a minometů.

„Viděl jsem rakety vybuchnout u kontrolního stanoviště. Viděl jsem pět lidí ležících na zemi, mezi nimi dva americké vojáky,“ řekl svědek pár minut po incidentu.

Uvnitř střeženého komplexu zněly sirény a reprodukovaný hlas vyzýval mezi explozemi lidi, aby se ukryli. Prašná bouře zahalující město ztížila upřesnění místa, kam střely dopadly. Podle policie zasáhlo „zelenou zónu“ nejméně šest minometných granátů.

:. Příslušník Mahdího armády na strážci v bagdádské čtvrti Sadrovo městofoto: ČTK/AP

Noční vycházení zrušen i v Bagdádu

V Bagdádu ale úřady v pondělí zrušily zákaz vycházení vyhlášený v pátek kvůli bojům mezi vládními jednotkami a milicemi. Zákaz jízdy vozidel byl zachován ve třech šíitských čtvrtích metropole (Sadr, Kázimíja a Šula). Podle agentury AFP jde ale jen o velmi symbolické opatření vzhledem k tomu, že tyto sektory jsou pod kontrolou Sadrových milicí a irácké síly tam nevstupují. Žádné vozidlo ale nemůže vyjet mimo hranice čtvrti a její obyvatelé musejí u kontrolních stanovišť vystoupit z aut a jít dál pěšky.

Zákaz vycházení v Basře byl zatím zrušen jen částečně. Neplatí už přes den, zachován ale zůstal v nočních hodinách.

Podle stanice CNN stojí za současným příměřím mezi Sadrovými milicemi a armádou diplomatická snaha Íránu. Stanici to řekl Haider Abadí, stranický kolega iráckého premiéra Núrího Málikího.  

Reklama

Související témata:

Související články

V Bagdádu platí celodenní zákaz vycházení

Irácká vláda prodloužila lhůtu, během níž mají radikální šíité z Mahdího armády složit zbraně. Místo tři dnů jim poskytla dnů deset. Boje mezi šíitskými...

Výběr článků

Načítám