Hlavní obsah

Unesený Izraelec Gilad Šalit je naživu, tvrdí vůdce Hamásu

LONDÝN, GAZA

Exilový šéf palestinského radikálního islamistického hnutí Hamás Chálid Mišal v rozhovoru pro britskou televizi Sky News řekl, že izraelský voják Gilad Šalit, unesený palestinskými radikály v roce 2006, je stále naživu a dostává se mu dobrého zacházení. Předsedu palestinské správy Mahmúda Abbáse vyzval, aby přijel do Gazy k přímému jednání o situaci na palestinských územích.

Článek

"Gilad je stále naživu a my s ním zacházíme dobře, zatímco Izraelci zacházejí špatně s našimi vězni, a celý svět to ví," řekl Mišal v britské televizi, aniž by však tvrzení o Šalitově přežití podložil důkazy.

Desátníka Gilada Šalita unesla koncem června 2006 z vojenské základny na izraelském území u hranice s pásmem Gazy skupina palestinských ozbrojenců. V dubnu Hamás předal Izraeli přes egyptské zprostředkovatele seznam 450 vězňů, jejichž propuštění z izraelských trestnic požaduje za Šalitovo osvobození. Izrael to ale odmítl s poukazem na to, že věznění Palestinci "mají na rukou krev" - to znamená, že se přímo podíleli na útocích, při nichž byli zabiti Izraelci -, a nemohou být proto propuštěni z vězení.

Nejvlivnější z vůdců Hamásu v pásmu Gazy Mahmúd Zahar ovšem nedávno prohlásil, že Šalit nebude osvobozen, dokud Izrael nepřistoupí na všechny podmínky Hamásu.

Mišal vyzval Abbáse k přímému jednání s Hamásem

"Zveme Mahmúda Abbáse do Gazy k přímým a bezpodmínečným jednáním, abychom společně hledali řešení problémů v Gaze a na západním břehu Jordánu," citovala Mišala agentura AFP.

Cílem těchto diskusí by podle Mišala, žijícího v exilu v Damašku, mělo být "znovu nalézt naši palestinskou jednotu, najít příčinu našich problémů a vyřešit problém bezpečnosti".

Hamás se loni v červnu po krátkém ozbrojeném boji zmocnil kontroly nad pásmem Gazy, odkud vyhnal bezpečnostní síly loajální prezidentu Abbásovi. Ten následně rozpustil vládu, v níž Hamás dominoval.

Palestinská organizace Hamás

vznikla ve druhé polovině 80. let v pásmu Gazy mezi islamisty ovlivněnými egyptským fundamentalistickým hnutím Muslimské bratrstvo. Důrazem na sociální a zdravotní sféru a školství si hnutí získalo velký respekt mezi řadovými Palestinci. Hamás totiž v mnohém suploval izraelskou okupační moc a od poloviny 90. let i zkorumpovanou palestinskou samosprávu.

Ve světě je ale Hamás znám především kvůli svým ozbrojeným protiizraelským aktivitám, zejména sebevražedným teroristickým útokům, při nichž již zahynuly stovky Izraelců, v drtivé většině civilistů včetně dětí.

Izrael reagoval hospodářskou blokádou pásma, kterou chce navíc přinutit Hamas zastavit ostřelování svého území. Situace, kdy má Abbás pod kontrolou jen část palestinského území, komplikuje i obnovená izraelsko-palestinská mírová jednání.

Reklama

Související témata:

Související články

Izrael uvažuje o výměně zajatců s Libanonem

V Egyptě jedná izraelská delegace o možnosti vyměnit Palestinci uneseného vojáka Gilada Šalita za 1000 palestinských vězňů. Napsal to saúdskoarabský list Ukáz....

Výběr článků

Načítám