Hlavní obsah

Irácké radikální milice dostaly rozkaz stáhnout se

BAGDÁD
Aktualizováno

Radikální šíitský duchovní Muktada Sadr nařídil svým milicím, aby se stáhly z ulic Basry a dalších iráckých měst, kde bojují s vládními jednotkami a vrátili se na své základny. Sadr doposud odmítal složit zbraně.

Foto: Profimedia.cz

Přívrženci Mahdího armády v Basře

Článek

Sadrův rozkaz je překvapením. Doposud odmítal ultimátum vlády, aby Mahdího armáda do 8. dubna složila těžké zbraně výměnou za finanční kompenzace. Z rozhodnutí stáhnout se z bojů ale neplyne, že by Mahdího armáda odzbrojila.

"Vzhledem k náboženské odpovědnosti a v zájmu zastavení dalšího prolévání krve Iráčanů, udržení jednoty Iráku a ukončení rozeštvávání, které chtějí okupanti a jejich přívrženci rozšířit mezi iráckým lidem, vyzýváme k ukončení ozbrojené přítomnosti v Basře a všech dalších provinciích," citovala ze Sadrova prohlášení agentura Reuters.

"Každý, kdo bude mít zbraň a bude útočit na vládní a charitativní instituce nebo stranické kanceláře, nebude jedním z nás," dodal Sadr.

Sadr nabídl vládě stažení svých bojovníků z ulic za podmínky, že zastaví "nezákonné a namátkové útoky" proti jeho stoupencům, ukončí jejich masového zatýkání a vyhlásí všeobecnou amnestii pro vězně držené v káznicích bez obvinění.

Irácká vláda Sadrovo prohlášení uvítala jako pozitivní. "Věříme, že podpoří snahy irácké vlády o nastolení bezpečnosti," řekl ve státní televizi Al-Irakíja vládní mluvčí Alí Dabbagh.

Sadrovo prohlášení však dává šanci ukončit boje, které zasáhly většinu šíity obývaných měst od Bagdádu na jih až po Basru. Boje si vyžádaly podle údajů irácké vlády nejméně 280 obětí.

V sobotu do nich zasáhly i americké pozemní síly. Od pátku irácká vládní vojska ve střetech s Mahdího armádou podporovala irácká letadla a britské dělostřelectvo.

Reklama

Související témata:

Související články

V Bagdádu platí celodenní zákaz vycházení

Irácká vláda prodloužila lhůtu, během níž mají radikální šíité z Mahdího armády složit zbraně. Místo tři dnů jim poskytla dnů deset. Boje mezi šíitskými...

Výběr článků

Načítám