Hlavní obsah

Turecko ostřelovalo a bombardovalo sever Iráku, zabilo 15 Kurdů

– ANKARA

Turecká armáda koncem týdne znovu ostřelovala a bombardovala pozice kurdských separatistů v severním Iráku. Při náletech a dělostřeleckém ostřelování zabila nejméně 15 bojovníků Strany kurdských pracujících (PKK), oznámil v sobotu generální štáb turecké armády.

Foto: Osman Orsal, Reuters

Turecký stíhací bombardér F-16 se vrací na základnu Diyarbakirz náletu na Kurdistán.

Článek

Ve čtvrtek bylo zahájeno ostřelování oblasti z děl poté, co armáda objevila skupinu kurdských rebelů. Zabito jich bylo podle tureckých zdrojů patnáct. Nálety byly podniknuty v pátek. Zatím není jasné, zda si i ony vyžádaly nějaké oběti. Kurdské zdroje se zatím k akci nevyjádřily.

Jedná se o další z tureckých akcí proti separatistickým Kurdům na území Iráku, které byly zahájeny v prosinci loňského roku. Vyvrcholily v únoru, kdy turecké pozemní jednotky pronikly na území Kurdistánu a více než týden tam pronásledovaly separatisty. Podle armádních zdrojů z Ankary padlo přes 230 členů PKK a 24 vojáků. PKK naopak uvádí, že zahynulo jen pět jeho členů a Kurdové zabili stovku tureckých vojáků.

Ankara se obává, že by autonomní snahy iráckých Kurdů mohly povzbudit kurdské obyvatelstvo v Turecku, aby hledalo podobné řešení.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám