Hlavní obsah

Francie pošle víc vojáků do Afghánistánu, násilí neustává

Novinky, BBC,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KÁBUL/LONDÝN

Francouzský prezident Nicolas Sarkozy při středeční návštěvě Londýna přislíbil posílit francouzský kontingent v Afghánistánu. Nabídne to na summitu NATO 2. dubna v Bukurešti. Násilí v Afghánistánu neustává. Při středečním atentátu na tržišti v provincii Hílmand zahynulo osm lidí.

Foto: Goran Tomasevic , Reuters

Afghánský policista na hlídce

Článek

V okrese Girišk v provincii Hílmand vybuchla bomba v odstaveném autě. Zabila osm lidí na tržišti. Mezi 17 zraněnými je pět dětí. V provincii Hílmand, která je centrem produkce opia, má velmi silné pozice radikální hnutí Tálibán. Právě tam zahynul 17. března při útoku atentátníka český voják.

Policejní náčelník provincie Hílmand Mohammad Hussein Andival po posledním útoku obvinil Tálibán, že útočí na civilisty, aby „ v lidech vyvolal strach“. Podle něj v době výbuchu nebyli na tržišti přítomni žádní příslušníci bezpečnostních sil.

foto: Yahoo.com/Ondřej Lazar Krynek

V oblasti působí především Kanaďané, kteří hrozí, že svých 2500 mužů z Afghánistánu stáhnou, jestliže nedostanou posily, protože situace v oblasti je velmi napjatá.

Na summitu NATO budou proto členské země opět vyzvány, aby posílily jednotky v Afghánistánu, kde je nyní přes 43 000 vojáků aliance. Francie je jich má v zemi 1515, ovšem především v Kábulu.

 Sarkozy uvedl, že Tálibán je nutné porazit. Dodal, že strategií Francie je umožnit Afgháncům a jejich vládě dosáhnout míru.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám