Hlavní obsah

V Basře a Bagdádu padly desítky lidí, rebelové dostali ultimátum

BAGDÁD/BASRA

Bilance obětí bojů mezi vládními vojsky a milicemi Mahdího armády v jihoirácké Basře a metropoli Bagdádu vzrostla na 60. Tři stovky lidí jsou zraněny. Vláda se rozhodla v úterý zakročit proti nelegálním držitelům zbraní a šíitský duchovní Muktada Sadr vyzval k odporu. Irácký premiér Núrí Málikí dal rebelům 72 hodin na složení zbraní.

Foto: Profimedia.cz

Přívrženci Mahdího armády v Basře

Článek

Ve středisku těžby ropy Basře začaly střety v noci na úterý. Postup armády řídí z místa premiér Núrí Málikí a podle vlády stojí proti vojákům také ozbrojenci s kontakty v Íránu. Málikí dal povstalcům tři dny na odevzdání zbraní.

Podle armádních zdrojů zahynulo ve městě do rána nejméně 40 možná až 50 lidí, z toho 30 jsou šíitští ozbrojenci. Dalších 25 jich bylo zraněno a 50 vojáci zatkli. V městě, stejně jako v Kútu, Samávě a Násiríji platí zákaz nočního vycházení.

:. Příslušník šíitských milicí v bagdádské čtvrti Sadrovo městofoto: Reuters/Kareem Raheem

Boje se v úterý odpoledne přenesly také do bagdádské šíitské čtvrti Sadr, kde má duchovní nejvíc spojenců. Tam padlo nejméně 16 lidí lidí a asi 140 je zraněno. Podle zdravotníků jsou mezi mrtvými ženy i děti, které se dostaly do palby.

Bagdádská zelená zóna znovu ostřelována

Útoky se nevyhnuly ani bezpečnostní zóně Bagdádu, tzv. zelené zóně. Ve středu se při nich těžce zranili tři Američané. Americké ztráty po delší době znovu rostou, v zemi jich zahynuly 4000.

Raketové a minometné útoky zažilo irácké hlavní město i víkendu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám