Hlavní obsah

Americká vojenská loď střílela na egyptský člun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KÁHIRA
Aktualizováno

Americká vojenská nákladní loď v pondělí večer zahájila palbu na egyptský motorový člun, který neuposlechl příkazu nepřibližovat se. Jeden člen posádky egyptského plavidla při incidentu poblíž Suezského průplavu zahynul, dva další byli zraněni.

Článek

Americká nákladní loď Global Patriot, která převážela použité armádní vybavení, se po průjezdu Suezským průplavem připravovala na vyplutí do Středozemního moře. Tam k ní zamířil egyptský motorový člun, jehož posádka prodává projíždějícím lodím zboží včetně cigaret. .

Egypťané nereagovali na výzvu z paluby amerického armádního plavidla, aby se se svou lodí dále nepřibližovali. Pak se z lodi plující pod vlajkou USA začalo střílet.

Podle egyptských zdrojů zahynul Mohammmed Fuád a dva další Egypťané byli zraněni.

Mluvčí amerického námořnictva Lydia Robertsonová uvedla, že Global Patriot varoval všechny malé lodě, aby se obrátily ,„rádiem z můstku i několika varovnými kroky“. "Lodi byly varovány arabsky rodilým mluvčím s megafonem, aby se otočily. Pak byla vypálena varovná světlice. Jedna malá loď pokračovala v plavbě k lodi, která vypálila varovné výstřely,“ sdělila Robertsonová a dodala, že dvě varovné salvy vypálené ze vzdálenosti 20-30 metrů střely směřovaly do vody. Americké námořnictvo popírá, že by někdo mohl být zraněn nebo zabit.

Proč se posádka lodi rozhodla střílet, zatím není jasné, ale je možné že se obávala teroristického útoku. Al-Kajda už podnikla u Jemenu několik atentátů pomocí motorových člunů naložených výbušninami.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám