Hlavní obsah

Irák prožil další černou neděli, zahynulo šest desítek lidí

BAGDÁD

Nejméně 63 lidí zahynulo při nedělních násilnostech v Iráku, mezi nimi iráčtí policisté či členové jedné rodiny. Dalších alespoň šest desítek lidí se zranilo. Terčem raketových a minometných útoků se stala i opevněná zelená zóna v centru iráckého Bagdádu. Jinde stříleli útočníci do davu z jedoucích aut nejméně sedm lidí. V Mosulu útočil sebevrah s náložemi.

Foto: Mahmoud Raouf Mahmoud, Reuters

Z bezpečnostní zóny v centru Bagdádu stoupal hustý kouř.

Článek

Ostřelování bagdádské zelené zóny se událo ráno ve dvou vlnách. Nebyly hlášeny žádné oběti, jen menší požáry. Nad oblastí se vznášel hustý kouř a přelétávaly americké vrtulníky.

Z předešlých raketových útoků na zelenou zónu americká armáda vinila milice šíitského radikálního duchovního Muktady Sadra. Ten prodloužil o dalšího půl roku příměří svých ozbrojených oddílů. Nedělní útoky tehdy mohly spáchat odpadlíci z řad milicí Mahdího armády.

Jinde v Bagdádu už si ale raketové útoky vyžádaly oběti. Ve čtvrti Sadrovo město zemřeli čtyři lidé, ve čtvrti Kamilija pět lidí. Další rakety dopadaly na čtvrť Karada.

Střelba gangu z jedoucích aut na jihu Bagdádu si ale už vyžádala oběti. Útočníci stříleli do davu v nábožensky smíšené čtvrti a zabili nejméně sedm lidí a dalších 16 zranili.

V Mosulu a Kirkúku útočili sebevrahové

V Mosulu asi 370 kilometrů severně od Bagdádu se zase u vojenské základny irácké armády vyhodil do povětří sebevražedný atentátník s nákladním vozem plným výbušnin. Třináct vojáků bylo při explozi zabito a 30 dalších osob, z toho 18 vojáků, utrpělo zranění. Mosul je hlavním městem provincie Ninive, kterou americká armáda pokládá za baštu teroristů a ohnisko boje proti povstalcům.

Lidé umírali i na dalších místech. Tři iráčtí vojáci zemřeli po útoku sebevraha v Kirkúku asi 250 kilometrů severně od Bagdádu.

Americký nálet zabil rodinu

Raketové útoky jsou hlášeny i z Kutu. Při náletech amerických helikoptér tam zemřelo 15 členů jedné rodiny, další dva lidé byli zraněni, informovala agentura DPA.

Americké ministerstvo obrany zprávu nekomentovalo.

Bagdádská zelená zóna

Zelenou zónu tvoří asi deset kilometrů čtverečních masivně chráněného území v centru Bagdádu, kde sídlí irácký parlament, mnoho ministerstev a také velvyslanectví USA, Velké Británie a dalších zemí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám