Hlavní obsah

Palestinci dostanou od USA 150 miliónů dolarů

Novinky, rei, IHT

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

RAMALLÁH

Spojené státy věnují palestinské vládě finanční pomoc ve výši 150 miliónů dolarů. Částka by měla být odeslána v nejbližších dnech, sdělil ve středu předseda palestinského vládního kabinetu Salám Fajád.

Foto: Loay Abu Haykel , Reuters

Palestinský premiér Salám Fajád

Článek

Platba je součástí balíku v hodnotě 550 miliónů dolarů, které Washington Palestincům slíbil během příštích tří let. O pomoci palestinské samosprávě rozhodla loni v prosinci mezinárodní konference v Paříži. Palestinci by měli celkem obdržet 7,7 miliardy dolarů.

Peníze od Američanů budou podle Fajád použity na výdaje vlády, která se potýká s nedostatkem prostředků.

Spojené státy plánují rovněž přispět 148 milióny dolarů do rozpočtu organizace OSN pro rozvoj a pomoc palestinským uprchlíkům a dalších 200 miliónů uvolní na rekonstrukční programy.

Světová banka však upozorňuje, že tyto snahy nestačí. Izrael podle ní musí zmírnit své sankce a omezení vůči Palestincům týkající se například jejich pohybu.

Infrastruktura na palestinských územích je ve špatném stavu, privátní sektor skomírá, úřady nemají peníze a obyvatelstvo rozdělují sympatie k různým frakcím. Podle únorové zprávy Světové banky je tamní nezaměstnanost největší v celém arabském světě, téměř 26 procent.

Reklama

Související články

Evropská unie obnoví pomoc Palestincům

Evropská unie obnoví přímou ekonomickou pomoc Palestině k podpoře prozatimního vládního kabinetu prezidenta Mahmúda Abbáse. V Lucemburku to v pondělí oznámil...

Výběr článků

Načítám