Hlavní obsah

Vzpoura v afghánské věznici, kde zadržují teroristy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KÁBUL

V nejpřísněji střežené věznici u afghánského hlavního města Kábulu, kde jsou zadržováni i teroristé, se v pondělí střílelo. V neděli se tam vzbouřili vězni a ovládají část komplexu. Zadržují také dva afghánské vojáky.

Článek

Situace se od neděle, kdy vzpoura propukla, dále zhoršila. Vězni hrozí, že zabijí dva zadržované afghánské vojáky, jestliže nebudou vysláni vyjednavači. Armáda se však zatím k zadržení vojáků nevyjádřila, natož aby uvedla, zda vyšle vyjednavače. V pondělí však věznici navštívil poslanec afgánského parlamentu a sdělil, že situace je velmi napjatá.

V úterý dorazily do věznice početné policejní a vojenské síly. Po jejich zásahu je nejméně sedm vězňů zraněno, vzpouru však vojáci zatím nepotlačili.

Ve věznici na okraji Kábulu jsou zadržování nejbrutálnější zločinci a také teroristé ze sítě al-Kajda.

Situace se vyostřila během posledních dvou týdnů, kdy se podařilo zmařit plánovaný útěk z věznice a zatčena byla řada lidí, která chodila vězně navštěvovat.

Nejde o první vzpouru ve věznici. Před čtyřmi lety v ní zasahovala armáda, když se několik vězňů pokusilo uprchnout .

Reklama

Výběr článků

Načítám