Hlavní obsah

Íránci rozhodují o novém parlamentu, reformisté byli z voleb vyloučeni

Právo, DPA, BBC, nek
TEHERÁN

Íránci volí nový parlament. O obsazení 290 křesel, o která se uchází přes 4400 kandidátů, rozhodovali v situaci, kdy v zemi roste nespokojenost s hospodářskou politikou prezidenta Mahmúda Ahmadínežáda a kdy svět s obavami sleduje íránský program na obohacování uranu.

Foto: Morteza Nikoubazl , Reuters

Článek

Západní komentátoři považují hlasování za frašku. Mnozí reformně orientovaní uchazeči o poslanecký mandát byli totiž už předem z voleb vyloučení tím, že je tzv. Rada dohlížitelů dosazená náboženským vedením Íránu diskvalifikovala a jejich kandidaturu zamítla. Očekává se proto vítězství konzervativců. Otázkou je jen, v jakém poměru.

Volební místnosti se měly zavřít ve 20:30 hodin našeho času, přičemž úřady nepočítaly se zveřejněním žádných odhadů. První průběžné výsledky z provincií se čekají během soboty, zatímco konečné až začátkem příštího týdne.

Ahmadínežád se předčasně vrátil z návštěvy Senegalu a ihned po příletu do Teheránu odjel volit do jedné z mešit na jihovýchodě města. „Miliardy očí se na nás dívají, aby viděly, jak si v těchto volbách určujeme náš politický osud. Mnohé další islámské země hledají model a některé si Írán již zvolily jako vzor,“ prohlásil prezident.

Chameneí stojí za prezidentem

Podporu mu po odevzdání hlasu vyjádřil i íránský nejvyšší duchovní vůdce ajatolláh Chameneí, který jinak většinou zaujímá nadstranický postoj.

:. Prezident Ahmadínežád voliv v jihovýchodní části Teheránu.foto: Reuters/Raheb Homavandi

Volby v Íránu

Páteční parlamentní volby jsou považovány za test podpory aktivit prezidenta Mahmúda Ahmadínežáda. Mnoho Íránců je nespokojeno s hospodářskými poměry v zemi. Ahmadínežád nastupoval do úřadu před 30 měsíci se slibem, že zlepší sociální situaci zejména těch nejchudších lidí. Od srpna 2005 se ale dramaticky zvýšila inflace, a to i přes rekordní ceny ropy. Íránské zásoby této suroviny patří k největším na světě.

Cílem proreformního tábora se za daných okolností stalo dosažení takového výsledku, který by mu v parlamentu zajistil přinejmenším postavení účinné opozice. „Nový parlament by už konečně měl posílit svou kontrolní funkci (vůči vládě),“ řekl jeden významných představitelů reformátorů a bývalý prezident Alí Akbar Hášemí Rafsandžání. Íránce pak vyzval k co největší účasti: „Pokud nepřijdete volit, dostanou se do parlamentu opět ti, které nechcete.“ I další exprezident, reformně smýšlející Sejjed Mohammad Chátamí, apeloval na voliče, aby nezůstali doma a přišli rozhodnout o politické budoucnosti země.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám