Hlavní obsah

Cvičí nás Írán, potvrdil velitel Hamásu

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Palestinské hnutí Hamás, které je podezřelé ze čtvrtečního masakru osmi studentů v židovském semináři v Jeruzalémě, potvrdilo, že stovky jeho bojovníků byly vycvičeny v Íránu. Jeden z jeho předních velitelů to řekl britskému listu The Sunday Times.

Foto: Profimedia.cz

Bojovníci Hamásu

Článek

Hamás podle něj do Teheránu poslal 300 svých nejlepších mužů, přičemž polovina z nich ještě výcvikový program u íránských Revolučních gard nedokončila. Někteří prý podstoupili výcvik pro ostřelovače, další se zdokonalovali ve výrobě raket.

„Írán je nám matkou. Má pro nás informace, vojenské dodávky a finanční podporu,“ řekl listu nejmenovaný velitel. Až šestiměsíční výcviky v Teheránu podle něj začaly v roce 2005. Od té doby se jich zúčastnilo sedm odlišných skupin členů Hamásu.

Dalších více než 700 bojovníků měli cvičit íránští instruktoři v Sýrii.

Údaje předčily odhady izraelských tajných služeb, které se domnívaly, že Hamás do Íránu vyslal pár desítek bojovníků. Izrael má zato, že Teherán proti němu vede zástupnou válku přes palestinský Hamás a libanonský Hizbaláh. Židovský stát je navíc přesvědčen, že Írán obnovil svůj zbrojní program, jenž zastavil v době americké invaze do Iráku před pěti lety. Írán nařčení popírá.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám