Hlavní obsah

ČR má na Blízkém východě důležitou roli, řekli Jordánci Topolánkovi

– AMMÁN

Český premiér Mirek Topolánek v neděli jednal v jordánském Ammánu s králem Abdalláhem II. i premiérem Nádirem Dahabím. Oba jordánští státníci podle Topolánka vyjádřili zájem na tom, aby se Česká republika pokusila sehrát na Blízkém východě, zejména ve vztahu k Izraeli, jistou zprostředkovatelskou roli.

Článek

"Samozřejmě jsem namítl, že nejsme tak velká a silná země, ale oni to vnímají jinak a naši roli berou jako velmi důležitou," řekl.

Podle Topolánka jordánská pobídka souvisí nejen s nadcházejícím českým předsednictvím Evropské unie, ale je i oceněním "role ČR na Blízkém východě jako země, která má dobré vztahy s Izraelem i se zeměmi arabského světa". Samo Jordánsko je považováno za příklad mírového soužití s izraelským sousedem.

Jednání s jordánským králem a premiérem byla podle českého premiéra zaměřena především na možnosti spolupráce ve vodním a odpadovém hospodářství, energetice, a to zejména jaderné, jakož i ve vojenské oblasti.

Jordánská Akaba chce nalákat české turisty

Možnosti pro české turisty, podnikatele i investory vidí v letovisku Akaba na břehu Rudého moře, kde se rychle rozvíjí zvláštní hospodářská zóna; zde také premiérova návštěva v sobotu začala.

Během jednání v Ammánu byla také podepsána dohoda o spolupráci v cestovním ruchu. Krále prezidentovým jménem a jordánské premiéra jménem svým pozval Topolánek na návštěvu ČR.

Král dostal od Topolánka stejný dárek jako Bush - pušku

Králi Abdalláhovi, podobně jako nedávno americkému prezidentovi Georgi Bushovi, daroval český premiér loveckou kulovnici z České zbrojovky s unikátními rytinami a pažbou z kanadského ořechu.

Uherskobrodský podnik doufá, že po dodávce pistolí pro irácké ozbrojené složky uzavře podobný kontrakt i s Jordánskem, kde se ještě tento měsíc zúčastní zbrojního veletrhu.

Z Jordánska odjel Topolánek na dvoudenní návštěvu Izraele, kde se setkal s prezidentem Šimonem Peresem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám