Hlavní obsah

OBRAZEM: Afghánci provolávali smrt Dánsku a Nizozemsku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

HERÁT

Na deset tisíc lidí pochodovalo v sobotu před polednem afghánským městem Herát, aby protestovalo proti Dánsku a Nizozemsku za údajné urážky islámu. Dav cestou vyvolával smrt oběma zemím a také USA. Podobné protesty se konaly v minulosti i v jiných muslimských zemích, například v Súdánu, Kuvajtu a Pákistánu.

Článek

V Dánsku byly v únoru znovu otištěny karikatury islámského proroka Mohameda a v Nizozemsku má být tento měsíc zveřejněn film, jehož autor, poslanec Geert Wilders, Korán označuje za fašistickou knihu.

:. Afghánským městem pochodovalo na deset tisíc lidí.foto: ČTK/AP

V Afghánistánu je kritika proroka Mohameda nebo Koránu považována za závažný zločin a trestá se smrtí. Minulý týden v této asijské zemi protestovalo před parlamentem proti hanobení islámu 200 poslanců.

Wildersův film vzbuzuje obavy v samotném Nizozemsku a dostane se příští týden i na pořad summitu Evropské unie. Rovněž příští týden se jím hodlá zabývat na dakarském summitu Organizace islámské konference. Wilders má film představit do 28. března a pak ho chce zveřejnit na internetu.

:. Afghánci provolávali smrt Dánsku, Nizozemsku i Americe.foto: ČTK/AP

Dánský deník Jyllands Posten otiskl karikatury Mohameda poprvé v roce 2005 a vyvolal tím vlnu protestů a diplomatických rozmíšek na celém světě. Jednu z kreseb pak znovu přineslo několik dánských listů letos 13. února na znamení solidarity s jejich autorem Kurtem Westergaardem, kterého se chystali islámští radikálové zavraždit.

:. Únorové zobrazení karikatur Mohameda v dánských novinách stále vyvolává velké vášně.foto: ČTK/AP

Reklama

Související témata:

Související články

OBRAZEM: V Dánsku pokračuje vlna násilností

Již sedmou noc po sobě pokračovala v Dánsku vlna násilností. Pro podezření z vandalismu a žhářství bylo zadrženo 11 osob, oznámila dnes dánská policie. Zatčení...

Výběr článků

Načítám