Hlavní obsah

Izrael zostřuje bezpečnostní opatření

– KÁHIRA/JERUZALÉM/NEW YORK

Izrael ani po čtvrtečním atentátu nepřeruší rozhovory s Palestinci, ale zvyšuje bezpečnostní opatření. Radikálové z Gazy v noci oslavovali atentát na rabínskou školu, který si vyžádal osm obětí. Egypt následuje Izrael a staví na osmikilometrové společné hranici s pásmem Gazy betonovou zeď. Podle čtvrtečního sdělení je cílem zdi zabránit radikálům z hnutí Hamás překračovat hranici.

Článek

Izraelská armáda až do sobotního večera zcela uzavřela okupovaný západní břeh Jordánu a celý Izrael je v pohotovosti v reakci na čtvrteční atentát v rabínské škole v Jeruzalémě, při němž atentátník zabil osm Židů studujících na rabínské škole, než ho zastřelil izraelský voják. Už předtím ho ale zasáhly dvě kulky jednoho ze studentů.

"Uzavřeli jsme veškeré přístupové cesty do Judey a Samaří (západní břeh Jordánu) až do sobotního večera," sdělila mluvčí armády. Upřesnila, že do Izraele mohou vstoupit jen ti Palestinci, kteří o to požádají z humanitárních důvodů.

Foto: Yannis Behrakis, Reuters

Ortodoxní židé se modlí před prostřílenými okny rabínské školy, kde Palestinec zastřelil osm studnetů.

:. Ortodoxní židé se modlí před prostřílenými okny rabínské školy, kde Palestinec zastřelil osm studentů.foto: Reuters/Yannis Behrakis

Pohřební průvod za mrtvé studenty, jimž bylo od 15 do 26 let, vyšel dopoledne od semináře Merkaz Harav a později se budou konat pohřby v místech, odkud oběti pocházely. Před seminářem se shromáždili kolegové mrtvých a provolávali smrt Arabům.

Útočníkem byl Palestinec z východního Jeruzaléma

Podle policie byl útočníkem dvacetiletý Alá abú Zajn ze čtvrti Džabal Mukabar. Policie tohoto muže před čtyřmi měsíci zatkla a po dvou měsících ho propustila. Jeho rodina u svého domu postavila stan, v němž je mrtvý oplakáván a nad nímž vlají vlajky palestinských radikálních skupin včetně zeleného praporu Hamásu. Tato organizace sice atentát schválila, ale nepřihlásila se k němu

Hamás masakr velebil

V Gaze ale oslavovali útok střelbou do vzduchu. Z reproduktorů znělo: „To je boží pomsta.“ Mluvčí Hamásu sdělil, že hnutí „žehná hrdinské operaci v Jeruzalémě“, která je „přirozenou reakcí“ na izraelské útoky.

I přes útok budou pokračovat jednání s Palestinci o míru, uvedlo izraelské ministerstvo zahraničí. Předseda palestinské samosprávy Mahmúd Abbás večerní útok odsoudil, s tím, že „odsuzuje všechny útoky na civilisty, bez ohledu na to, zda jsou to Palestinci nebo Izraelci.“

:. Palestinci v pásmu Gazy oslavují masakr.foto: ČTK/AP

Egypt staví zeď

Egypt se rozhodl pro stavbu betonové hraniční zdi vysoké čtyři metry poté, co 23. ledna Palestinci prorazili hraniční přechod pásma s Egyptem. Egyptský prezident Husní Mubarak původně nechal Palestince v Egyptě nakupovat potraviny a další potřebné zboží, neboť Izrael pásmo kvůli pokračujícím raketovým útokům 17. ledna izoloval. Po dvanácti dnech ale Egypt hranici uzavřel z obavy, aby se tudy nepašovaly do pásma zbraně a neprocházeli přes ní teroristé.

Zeď stojí deset metrů za stávající ocelovou bariérou, kterou Palestinci prorazili. Na každých sto metrech bude na zdi postavena strážná věž. Stavba zdi začalo záhy po opětovném uzavření hranice.

Libye zablokovala odsouzení útoku

Rada bezpečnosti OSN se v noci na pátek neshodla na prohlášení odsuzujícím čtvrteční teroristický útok v Jeruzalémě. Libye totiž trvala na tom, aby odsouzení atentátu provázelo i odsouzení izraelských operací proti Palestincům v Gaze.

"Nedospěli jsme k dohodě, protože libyjská delegace za podpory dvou dalších nechtěla odsoudit jen sám atentát, ale chtěla ho spojit s dalšími otázkami," uvedl americký velvyslanec při OSN Zalmay Khalizad. Libyjský požadavek byl zase nepřijatelný pro ostatní. "Je rozdíl mezi střílením studentů náboženství a civilními oběťmi vojenských operací, jejichž zamýšleným cílem není zabíjet civilisty," dodal. Neprošel tedy ani ruský kompromisní návrh, aby rada vyjádřila hluboké znepokojení nad civilními oběťmi izraelsko-palestinského konfliktu a současně odsoudila teroristický atentát.

Izraelský a libyjský velvyslanec při OSN se následně počastovali ostrými výrazy. "Bohužel, tohle se děje, protože do rady infiltrovali teroristé. Přijetí prohlášení brání země, která způsobila Lockerbie," řekl Dan Gillerman v narážce na bombový atentát proti americkému letadlu, které se před 20 lety zřítilo u skotského městečka Lockerbie. Za útok byli odsouzeni libyjští agenti. "Nepotřebujeme vysvědčení o dobrém chování od izraelského režimu, nejterorističtějšího na světě," odpověděl libyjský velvyslanec.

Reklama

Související články

Izrael vztyčí podél hranice s Egyptem plot

Bezpečnostní rada státu Izrael schválila plán výstavby oplocení podél hranice s Egyptem, aby tak bylo zamezeno průnikům palestinských militantů do židovského...

Výběr článků

Načítám