Hlavní obsah

Oběťmi dalšího výbuchu v Afghánistánu členové jedné rodiny

Novinky, The Washington Post
KÁBUL

Při bombovém útoku v jihoafghánské provincii Chóst zemřelo v úterý nejméně pět lidí, všichni z jedné rodiny. Úřady z činu podezřívají fundamentalisty z hnutí Tálibán, který znovu získává kontrolu nad oblastmi, z nichž bylo koaličními vojsky NATO vytlačeno.

Článek

Úterní atentát se udál poblíž pákistánských hranic. Jeho oběťmi se stali členové jedné rodiny. Policejní důstojník a jeho tělesná stráž, tvořená jeho syny a synovci, najeli s vozem na nálož, kterou útočníci na dálku odpálili.

Tálibán na afghánském jihu dobývá zpět své ztracené pozice. Dokladem je podle listu The Washington Post situace v okrese Dehravúd v provincii Ozurgán. Ještě loni v září byla při obměňování velení holandských jednotek tamní situace klidná. Zpravodajské služby potvrzovaly, že Tálibán vyklidil pozice.

Do půl roku byli ale povstalci zpět a rychle získali na svou stranu místní obyvatelstvo. Poté, co začali opravovat infrastrukturní sítě, mohli spojenci z ISAF po šesti letech začít znovu vzdorovat agresivním praktikám Tálibánu. Rostoucí síla Tálibánu vysvětluje neochotu zemí NATO poslat na jih Afghánistánu posily, což kritizují Spojené státy.

V loňském roce spáchali ozbrojenci Tálibánu v zemi přes 140 sebevražedných atentátů. Zatím nejhorší letošní útok v Afghánistánu byl proveden 17. února, kdy sebevražedný atentátník zabil ve městě Kandahár přinejmenším 80 lidí.

9. srpna 2002 - Nejméně 25 lidí zahynulo při výbuchu bomby zřejmě nastražené v automobilu v sídle stavební firmy nedaleko města Dželálábád na východě.
5. září 2002 - Výbuch bomby v automobilu v centru Kábulu: 30 mrtvých; neúspěšný pokus o atentát na prezidenta Hamída Karzáího v Kandaháru.
13. srpna 2003 - Výbuch bomby v automobilu v jižní provincii Hílmand: 17 mrtvých.
6. ledna 2004 - Nejméně 15 osob přišlo o život při explozi bomby u školy v Kandaháru na jihu země.
16. ledna 2006 - Sebevražedný útok ve městě Spínbuldak u hranic s Pákistánem: 20 mrtvých.
3. srpna 2006 - Série výbuchů v Kandaháru na jihu země: 21 mrtvých.
28. srpna 2006 - Sedmnáct lidí zahynulo při explozi na zaplněném tržišti v jižní provincii Hílmand.
8. září 2006 - Sebevražedný pumový útok poblíž velvyslanectví Spojených států v centru metropole Kábulu: 16 mrtvých, včetně dvou amerických vojáků.
27. února 2007 - Sebevražedný atentátník zabil u americké vojenské základny v Bagrámu severně od Kábulu 24 lidí, mezi nimi i amerického a jihokorejského vojáka. Na základně nocoval americký viceprezident Dick Cheney, který vyvázl nezraněn.
17. června 2007 - Pumový atentát na policejní autobus v Kábulu: nejméně 35 lidí přišlo o život a 35 dalších bylo zraněno.
6. listopadu 2007 - Nejméně 75 lidí zahynulo při sebevražedném atentátu namířeného proti poslanecké delegaci ve městě Púli Chumrí v severní provincii Bahglán.
17. února 2008 - Nejkrvavější atentát v zemi. V jihoafghánském Kandaháru při něm zemřelo na 80 lidí a 40 dalších bylo zraněno.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám