Hlavní obsah

Iráčtí rebelové zveřejnili záznam vražd Nepálců

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

DUBAJ

Irácká vzbouřenecká skupina Ansár Sunna zveřejnila v pondělí na internetových stránkách islámských radikálů videozáznam s vraždou 12 Nepálců, kteří v Iráku pracovali pro americkou firmu. Zatím není jasné, kdy byli zabili, záznam je velmi podobný záběrům zabití 12 Nepálců z roku 2004.

Foto: Deepa Shrestha , Reuters

Vražda Nepálců vyvolala protesty.

Článek

Na videu je vidět, jak islámský radikál uřízl hlavu jednomu z nepálských civilistů nožem. Ostatní zajatci ležící obličejem k zemi pak byli zabiti výstřelem do zad. „Po zjištění jejich identity a země jejich původu, jsme s milostí všemohoucího Boha, proti nim uplatnili boží zákon,“ sdělil radikál na videu.

Nepálci údajně pracovali pro nepálskou firmu, které byla najata Američany.

Nelze vyloučit, že jde o staré záběry, protože z videa není jasné, kdy a kde byla vražda spáchána. V roce 2004, kdy vražda dvanácti Nepálců pracujících pro jordánskou firmu otřásla touto vysokohorskou zemí, pracovalo v Iráku 200 000 Nepálců jako uklízeči, kuchaři, řidiči a strážní. Himalájskou zemi po vraždě zachvátilo násilí a vypálena byla jediná mešita v zemi.

Reklama

Související témata:

Související články

Únosci zavraždili v Iráku dvanáct Nepálců

Dvanáct Nepálců, které unesli iráčtí ozbrojenci, bylo zavražděno. Oznámila to v úterý agentura AFP s odvoláním na internetové stránky islamistů. Ozbrojenci...

V Nepálu stále trvá zákaz vycházení

Již třetí den trvá v nepálské metropoli Káthmándú zákaz vycházení. Vyhlášen byl poté, co byla ve městě ve středu vypálena mešita v odplatu za zabití 12 Nepálců...

Výběr článků

Načítám