Hlavní obsah

V Afghánistánu nouzově přistál vrtulník s americkými senátory

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KÁBUL

Kvůli sněhové bouři musel ve čtvrtek v afghánských horách nouzově přistát vrtulník, na jehož palubě byli tři američtí senátoři, demokrat John F. Kerry z Massachusets, který neuspěl v roce 2004 v prezidentských volbách, republikán z Nebrasky Chuck Hagel a demokrat z Delaware Josepf Biden. Skupinu senátorů převezly na vojenskou základnu Bagrám automobily americké armády.

Foto: Omar Sobhani , Reuters

I američtí senátoři poznali záludnosti zimy v afghánských horách.

Článek

Senátoři však museli u vrtulníku v zasněžených horách několik hodin čekat. Po tu dobu na vrtulníkem přelétávaly stíhačky F-16, které střežily vzdušný prostor a byly připravené i k útoku na pozemní cíle, kdyby se do oblasti blížily bojovníci Tálibánu.

„Počasí nás donutilo přistát,“ uvedl John Kerry pro agenturu AP s poukazem na silnou sněhovou bouři: 

„Počasí nás donutilo přistát,“ uvedl John Kerry pro agenturu AP s poukazem na silnou sněhovou bouři: 

„Bylo to docela oslepující, docela a rychlé a my jsme byli u nebezpečných vrcholků. Pilot se proto rozhodl, že bezpečnější bude přistát, a my jsem s ním souhlasili,“ řekl Kerry. Přistát musel také druhý vrtulník, v němž byl doprovod. Kerry si pochvaloval profesionalitu pilotů i pohotovost armády.

Kongresmanům byla při čekání na auta americké armády, která je po několika hodinách dopravili na základnu Bagrám, zima. Aby si zkrátili dlouhou chvíli, vyprávěli si, jak by reagovali v případě napadení. Říkali jsme si, že když tak vyšlou do boje s Tálibánem Bidena se sněhovými koulemi, ale nebylo to zapotřebí, žertoval Kerry.

Senátoři navštívili v Afghánistánu předsunuté základny. V zemi slouží přes 40 000 zahraničních vojáků. Z Afghánistánu pokračují do Turecka.

Reklama

Výběr článků

Načítám