Hlavní obsah

Turecká vojska překročila hranice s Irákem

BBC, aš, Novinky, Prensa Latina
ANKARA/IRBÍL
Aktualizováno

Turecká vojska v noci podnikla útok na základny kurdských separatistů v Iráku. Podle tureckých zdrojů hranice překročily jednotky o síle deseti tisíc mužů, které pronásledovaly kurdské povstalce. Turecké velení slíbilo jejich rychlý návrat.

Foto: Reuters

Turecké tanky na hranicích s Irákem

Článek

Podle mluvčího turecké armády se jednotky „vrátí v nejkratší možné době jakmile bude dosaženo cílů operace“.

Jedná se o zřejmě dosud největší operaci tureckých vojsk v Iráku. Do akce jsou nasazené dvě brigády. Akce byla zahájena neočekávaně, protože hory jsou zasněžené a separatisté v posledních dnech nepodnikly žádný útok v Turecku.

"Přeshraniční operace podporovaná letectvem začala ve čtvrtek v 19:00 (18:00 SEČ)," oznámilo turecké velení. Incidenty ale byly hlášeny během celého čtvrtka.

Rozsah akce vzbudil obavy USA a EU

Rozsáhlá invaze vyvolala obavy i u spojenců Turecka. Americká armáda sdělila, že je přesvědčena, že operace bude mít "omezené trvání". Její rozsah armádu USA podle agentury Reuters překvapil. Podle Spojených států se jedná se o novou úroveň akce. I EU, která přiznává Ankaře právo bojovat s terorismem, varovala "před neadekvátní vojenskou akcí".

Střety začaly ve čtvrtek ráno

Masivní vpád následoval po čtvrtečních náletech na tábory separatistických Kurdů z Kurdské strany pracujících (PKK) na severu Iráku. Útoky směřovaly do horských oblastí, kde Turci našli dvě další základny kurdských pešmergů.

„Silné útoky začaly včera (ve čtvrtek) okolo 11. hodiny. Zatím nevíme, jestli jsou nějaké oběti. V oblasti nebyl nikdo, kromě členů PKK,“ uvedl mluvčí bezpečnostních sil v iráckém Kurdistánu Džabbar Jawar.

„Silné útoky začaly včera (ve čtvrtek) okolo 11. hodiny. Zatím nevíme, jestli jsou nějaké oběti. V oblasti nebyl nikdo, kromě členů PKK,“ uvedl mluvčí bezpečnostních sil v iráckém Kurdistánu Džabbar Jawar.

Popřel ale, že by v oblasti probíhaly během čtvrtka boje, jak původně uváděla kancelář prezidenta autonomního iráckého Kurdistánu Fuáda Husseina. „Nedošlo k žádným střetům mezi pešmergy a tureckými silami,“ řekl Jawar.

Členové PKK také popřeli, že by probíhaly boje na severu Iráku mezi nimi a Turky .

Reklama

Související témata:

Související články

Turci potvrdili další nálet na Irák

Turecké letectvo ve středu ráno opět zaútočilo na pozice kurdských separatistů ze Strany kurdských pracujících (PKK) v severním Iráku. Nálet potvrdil také...

Výběr článků

Načítám