Hlavní obsah

Po Kosovu mluví o nezávislosti i Palestinci či část Moldavanů

RAMALLÁH

Osamostatnění Kosova by mohlo posloužit jako příklad pro vyhlášení nezávislosti nejen gruzínských proruských oblastí, moldavských separatistů, ale nově také Palestinců. Možnost, že by palestinská správa vyhlásila nezávislý stát, nastínil ve středu v rozhovoru s agenturou Reuters hlavní poradce palestinského prezidenta Mahmúda Abbáse Jásir Abid Rabbú.

Foto: Profimedia.cz

Článek

"Jestliže proces (vyjednávání s Izraelem) nepostupuje směrem ke skutečnému zastavení kolonizačních aktivit (Izraele), jestliže nepostupuje směrem k plynulým a vážným jednáním, pak bychom mohli ten krok učinit a vyhlásit svou nezávislost jednostranně," řekl Rabbú.

Není jasné, zda tím tlumočil Abbásovo stanovisko.

Izrael a Palestinci obnovili po téměř sedmi letech své mírové rozhovory po listopadové konferenci v americkém Annapolisu. Z dosavadních setkání Abbáse s izraelským premiérem Ehudem Olmertem ani ze schůzek jednacích týmů ale dosud nevzešel žádný výraznější výsledek.

Pokroku v rozhovorech, jejichž cílem má být dohoda o budoucím palestinském státě, brání přetrvávající názorové rozdíly obou stran na klíčové sporné otázky: především na budoucí status Jeruzaléma.

Abbás s Olmertem se naposledy sešli v úterý v Jeruzalémě.

Uznání žádají i separatisté v Moldávii a Gruzii

Kosovo vyhlásilo samostatnost v neděli. V reakci na to se o svá práva už dříve přihlásily také moldavská separatistická Podněsterská republika a proruské odpadlické regiony v Gruzii Abcházie a Jižní Osetie.

Proti odtržení Kosova protestují také Srbové. V úterý jich zhruba tisícovka podnikla útok na pohraniční kontrolní stanoviště OSN. Srbové stanoviště vyrabovali a vypálili. Zasáhnout musely jednotky KFOR, které zavřely severní kosovskou hranici.

Reklama

Související články

Kosovo vyhlásilo nezávislost

Srbská provincie Kosovo vyhlásila v neděli nezávislost. Provincie tak učinila jednostranně poté, co zkrachovala několikaměsíční jednání kosovských zástupců...

Výběr článků

Načítám