Hlavní obsah

Atentátník zabil v Afghánistánu minimálně 80 lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Zatím neznámý útočník zabil v neděli 80 lidí a 40 dalších zranil při atentátu v jihoafghánském městě Kandahár. Průběžnou oficiální bilanci letošního nejkrvavějšího útoku v Afghánistánu zveřejnil guvernér provincie Kandahár Asadulláh Chálid.

Článek

"Podle informací získaných z nemocnic, zemřelo 60 osob. Dalších asi 20 mrtvých lidí bylo z místa neštěstí odneseno jejich příbuznými," uvedly kandaharské úřady.

"Počet obětí je velmi vysoký. Byl to pumový útok, zatím ale ještě nevíme, zda šlo o sebevražedný nebo jiný atentát," citovala agentura AFP mluvčího ministerstva vnitra.

Nejkrvavější letošní útok se odehrál ve výletním areálu na západním okraji Kandaháru, kde se davy lidí sešly ke sledování psích zápasů.

"Zápas právě probíhal, když náhle nastal výbuch," řekl agentuře Reuters Abdar Rahmán, jehož bratr přišel o život. Po explozi zavládla panika, lidé křičeli a utíkali pryč všemi směry, vylíčil chvíle po útoku svědek Ahmad Chán.

Atentátník zaútočil v Kandaháru.

Policie místo útoku uzavřela a sanitky začaly rozvážet zraněné do nemocnic. Místo atentátu je podle svědků pokryto zkrvavenými kusy lidských těl. Výbuch zdemoloval i několik policejních aut.

Útočník se k atentátu zatím nepřihlásil

K útoku v Kandaháru se zatím nikdo nepřihlásil. Obvykle ale stojí za podobnými atentáty povstalci z hnutí Taliban, jehož vládu v zemi v roce 2001 ukončily síly mezinárodní koalice.

Talibanci od té doby neustávají v povstaleckých akcích, jejichž cílem je dostat se znovu k moci. Terčem útoků bojovníků Talibanu jsou zejména afghánské státní instituce a zhruba 60 000 zahraničních vojáků, kteří podporují vládu prezidenta Hamída Karzáího. Loni povstalci své útoky vystupňovali a Kandahár je považován za jejich baštu.

Reklama

Výběr článků

Načítám