Hlavní obsah

Dvacet mrtvých při výbuchu v Pákistánu

ISLÁMÁBÁD

Nejméně 20 lidí bylo v sobotu zabito na severozápadě Pákistánu při útoku sebevražedného atentátníka, který se odpálil na předvolebním shromáždění opoziční Lidové národní strany (ANP). Dalších 45 osob bylo zraněno. Nový útok se uskutečnil jen několik dní před parlamentními volbami, které se v zemi mají konat 18. února.

Článek

Mítinku se zúčastnil i předseda strany Adžmal Khattak, který je podle místních médií v pořádku.

Pozorovatelé se obávají případných násilností i v jihopákistánském městě Thátta, kde tisíce příznivců Bhuttové čekají na předvolební projev jejího manžela a současného spolupředsedy Pákistánské lidové strany (PPP) Ásifa Alího Zardárího.

Klid není ani v hlavním městě Islámábádu. Tam se policisté střetli se stovkami právníků, kteří pochodovali k domu zadržovaného bývalého předsedy nejvyššího soudu Iftikhara Čaudhrího, kterého před třemi měsíci odvolal prezident Parvíz Mušaraf.

Čaudhrí byl v listopadu společně s osmi dalšími soudci odvolán poté, co odmítl schválit prozatímní ústavní pořádek zavedený prezidentem v rámci výjimečného stavu, a byl nahrazen soudcem věrným Mušarafovi. K jeho ostře střežené rezidenci v Islámábádu zamířilo asi 1500 právníků, policisté však proti nim zasáhli slzným plynem a vodními děly. Zatím nejsou k dispozici žádné údaje o případných zraněních.

Reklama

Výběr článků

Načítám