Hlavní obsah

Írán údajně začal stavět novou jadernou elektrárnu

MOSKVA

Írán začal údajně stavět druhou jadernou elektrárnu. Řekl to v pátek íránský velvyslanec v Rusku Golámrezá Ansarí, kterého citovala agentura Itar-Tass. Ansarí zároveň zdůraznil, že Írán hájí proměnu Blízkého východu a Perského zálivu v nejadernou zónu.

Foto: Profimedia.cz

Írán má už rozestavěnou jadernou elektrárnu v Búšehru.

Článek

Spojené státy a další západní země podezírají Teherán, že civilním jaderným programem maskuje vývoj jaderné zbraně. Írán to popírá, odmítá ale skoncovat s vlastním programem obohacování uranu, který budí podezření Západu. Írán trvá na tom, že je jeho jaderný program výhradně mírový, a popírá, že mu jde o využití jaderné technologie také ve vojenství.

Ansarí prohlásil, že Írán začal budovat další jadernou elektrárnu v Darchojenu. "Teď musíme uvažovat o palivu pro ni," řekl.

Plán avizovaný od prosince

O plánu vybudování jaderné elektrárny o výkonu 360 megawattů v Darchojenu v provincii Chúzestán se již koncem prosince zmínil ředitel Íránské organizace pro jadernou energii Mohammad Sajdí. Podle něj bylo zvoleno místo stavby a definována koncepce elektrárny.

Írán se chystá investovat do jaderné energetiky miliardy dolarů, uvedl v pátek Ansarí. "Když vynakládáme peníze, musíme mít jistotu, že budeme mít zajištěno palivo pro své reaktory," řekl. "Proto se také Írán zabývá obohacováním uranu," zdůvodnil.  

"Jaderné zbraně nemají místo v obranné doktríně Íránu," řekl Ansarí novinářům. "Výroba jaderných zbraní kromě toho protiřečí náboženské doktríně Íránu," citovala Ansarího ruská agentura. Vojenské cíle prý Írán nesleduje ani při vypouštění raketových nosičů do vesmíru. Už příští měsíc vyšle do kosmu satelit Omid (Naděje).

Zkoušku raketového nosiče, který mu má umožnit vynést do vesmíru vlastní satelit, uskutečnil Írán v pondělí. Prezident Mahmúd Ahmadínežád při inauguraci íránského "vesmírného střediska" v neupřesněném místě v poušti zdůraznil, že Írán potřebuje aktivní a významnou přítomnost ve vesmíru.

Írán staví komplex v Búšehru

Írán má také rozestavěnou jadernou elektrárnu v Búšehru, do níž dodalo palivo Rusko. Elektrárna měla podle íránského ministra zahraničí Manúčehra Mottakího pracovat na polovinu své kapacity už v loni v létě. Zatím však byl dostavěn jen první ze čtyř plánovaných reaktorů. Je to lehkovodní reaktor o výkonu 1000 megawattů.

Někteří západní experti ale naznačují možnost, že íránský vesmírný program může být jen zástěrkou pro komplexnější vývoj íránských balistických střel.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám