Hlavní obsah

Izrael ve válce v Libanonu promrhal příležitost

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

JERUZALÉM

Závěrečná zpráva pětičlenného Winogradova výboru o předloňské válce Izraele proti libanonskému Hizballáhu tvrdě zkritizovala postup vlády i armády. Podle zprávy zveřejněné ve středu Izrael "velkým a vážným způsobem propásl příležitosti". Armáda selhala zejména při ochraně obyvatelstva při ostřelování Hizballáhem.

Foto: Eliana Aponte , Reuters

Eliahu Winograd představuje závěrečnou zprávu o válce v Libanonu.

Článek

Shledali jsme závažné nedostatky v rozhodovacím procesu, a to jak na vojenské, tak politické úrovni," prohlásil Eliahu Winograd. „Izrael zahájil stále prodlužovanou válku, která skončila bez izraelského vítězství,“ uvedl Winograd na tiskové konferenci ke zveřejnění 500stánkové zprávy, který je velmi kritická k postupu Jeruzaléma. Ofenziva nepřinesla vítězství nad militantním šíitským hnutím Hizballáh a neposílila postavení Izraele v regionu.

Zprávu dostal izraelský premiér Ehud Olmert a izraelské ministerstvo vnitra. Zpráva však více kritizuje postup samotné armády než premiéra.

„Ostřelování Izraele raketami ze stran Hizballáhu pokračovalo celou válku a izraelské obranné síly selhaly při poskytnutí operačního řešení,“ sdělil. Zkritizoval také závěrečnou ofenzívu těsně před uzavřením příměří: „Nedosáhla žádných vojenských cílů.“

Z průběžných výsledků šetření však vycházel Ehud Olmert hůře. Dubnová zpráva, která se soustředila na zahájení války, uvedla, že válka byla započata bez dostatečné soudnosti. „Rozhodnutí odpovědět (na přeshraniční útok Hizballáhu) okamžitou a intensivní vojenskou operací nevycházelo z detailního a schváleného vojenského plánu.“ Podle zprávy „primární odpovědnost za vážné chyby nese premiér, ministr obrany (Amir Perec) a náčelník štábu (Dan Haluc). Ten už podal demisi právě kvůli válce s Libanonem. Navíc před zahájemím útoku prodal akcie.

Izraelský premiér Ehud Olmert převzal kopii zprávy vyšetřovacího výboru vedeného soudcem Eliahem Winogradem o předloňské válce v Libanonu. Už předchozí průběžná zpráva vinila vládu, že se ve válce s Hizballáhem dopustila několika chyb.

Reklama

Související témata:

Související články

Izraelci chtějí Olmertovu demisi

Většina Izraelců si přeje demisi premiéra Ehuda Olmerta, ministra obrany Amira Perece a náčelníka generálního štábu ozbrojených sil Dana Haluce. Vyplynulo...

Výběr článků

Načítám