Hlavní obsah

Egypťané zahánějí Palestince zpět do Gazy vodními děly

RAFÁH

Egyptské ozbrojené síly začaly v pátek vodními děly postupně bránit Palestincům z pásma Gazy v přechodu na egyptské území. S odvoláním na očité svědky o tom informovaly tiskové agentury. Úřady oznámily pomocí tlampačů, že hranice se uzavře ve 13:00 místního času (14:00 SEČ).

Foto: Suhaib Salem , Reuters

Policie přechod odpoledne uzavře.

Článek

Od středy proudí do Egypta na nákupy statisíce Palestinců, kteří se ocitli bez základních životních potřeb po týden trvající blokádě pásma Izraelem. Ta pokračuje v důsledku palestinských raketových útoků.

Palestinci z pásma Gazy se opět vydali na nákupy hlavně potravin, pohonných hmot, stavebního materiálu a cigaret. Za proraženou hraniční bariérou už ale na ně dopoledne čekaly egyptské pořádkové síly, které se snažily nepustit je dál. Úřady zároveň vybízely Palestince přítomné na egyptské straně, aby se už vrátili domů.

Tlampače tuto výzvu hlásily i v Aríši, ve městě vzdáleném od hranic 30 kilometrů, kam koupěchtiví Palestinci již také dorazili. Mnohé egyptské obchody těsně u hranic byly již vykoupeny.

Ve středu, kdy palestinští ozbrojenci na několika místech vyhodili do vzduchu části hraniční zdi nebo plotu, prošlo do Egypta na 400 000 Palestinců a ve čtvrtek znovu 300 000 lidí.

Izrael naléhá na egyptskou vládu, aby zabránila chaosu a plnila svou povinnost střežit hranice v souladu s dříve uzavřenými dohodami. Židovský stát se zejména obává, že si Palestinci v Egyptě nakoupí zbraně, které propašují do Gazy.

Pásmo Gazy a povinnosti IzraelePásmo Gazy okupované v roce 1967 během šestidenní války formálně zůstává součástí Izraele, byť se odtamtud už Izrael stáhnul. Pásmo nebylo vráceno Egyptu a Palestinci doposud nevyhlásili samostatný stát, jehož součástí má Gaza být, protože jednání o míru na Blízkém východě se podařilo obnovit teprve loni a příliš se v nich nepokročilo. Izrael jako země, která jej okupovala, je povinen v pásmu zajistit základní potřeby, přestože po stažení v roce 2006 nad ním nemá faktickou moc. Od června 2007 je ovládá radikální hnutí Hamás, které Izrael neuznává. Od té doby vzrostl počet raketových útoků z Gazy.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám