Hlavní obsah

Afghánský soud poslal studenta na smrt, prý urazil islám

– KÁBUL

V Afghánistánu odsoudili k trestu smrti studenta žurnalistiky za urážku islámu. Mladík měl distribuovat tištěný text s hanlivým obsahem o proroku Muhammadovi. Jeho rodina a novinářská obec si stěžuje na neregulérnost procesu, napsaly světové listy.

Článek

Sajáda Parvíze Kambachše (23), který si měl text zkopírovat a vytisknout z internetu, odsoudila tříčlenná porota v severní provincii Balch. Student, pracující pro místní noviny, byl viněn z urážky proroka Muhammada. V textu se píše, že byl "zabiják a cizoložník“.

Právě autorství slov o Prorokovi se přičítá mladíkovi. Kambachš je měl dopsat k článku, jehož autorem je podle amerického mírového institutu jeho bratr, rovněž novinář, který často kritizuje místní úřady. Student výrazy použil v souvislosti s názorem na stav ženských práv v zemi.

Kambachš má právo na odvolání u dvou vyšších instancí, kterého hodlá využít. Podle jeho rodiny a zástupců žurnalistické obce by měl verdikt být anulován, neboť mladík nedostal obhájce. Jeho kontroverzní slova vykládají jako výraz mladické nerozvážnosti.

Kambachšův případ je za šest let od pádu islámského hnutí Tálibán třetím, při němž klerikové vynesli verdikt trestu smrti.

Reklama

Výběr článků

Načítám