Hlavní obsah

Belgické turistky zastřelili v Jemenu

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

SANÁA

Neznámí ozbrojenci zaútočili v pátek na skupinu turistů v jihovýchodním Jemenu. Zabili dvě Belgičanky a dva Jemence. Další dva lidé jsou zraněni, oznámily bezpečnostní síly.

Článek

Turisté patřili podle agentury AP ke skupině cestující v nejméně pěti autech. Agentura Reuters dodává, že v konvoji bylo 15 lidí. Ozbrojenci zaútočili v regionu Hadramaút. Jeden ze zraněných je belgickým občanem, druhý je Jemenec.

Útoky na cizí státní příslušníky v Jemenu nejsou zcela výjimečné. Sedm španělských turistů zahynulo a šest dalších bylo zraněno při sebevražedném pumovém útoku loni v červenci. Zabiti byli také dva Jemenci.

Bojuje se na severu

K ozbrojeným střetům dochází častěji na severu země, a to mezi vládními jednotkami a šíitskými povstalci.

Při posledním zemřeli ve čtvrtek dva jemenští vojáci. Zahynuli po obklíčení příznivci Abdula Malika al-Houthiho. Zraněno bylo dalších 17 vojáků.

Konflikt s povstalci v chudé severní části státu trvá od roku 2004. Vyžádal si stovky obětí a tisíce lidí vyhnaných z domovů. Loni v červnu uzavřely obě strany příměří, které přerušovaly občasnými střety.

Většinu 19miliónové populace Jemenu tvoří sunnité. Příznivci šíity al-Houthiho nesouhlasí s vládním spojenectvím se Spojenými státy a žádají znovuzavedení tradičního náboženského práva.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám