Hlavní obsah

Kvůli jednání s Palestinci se rozpadá izraelská vláda

JERUZAlĚM

Radikální židovská strana Izrael můj domov ve středu oznámila, že odchází z vládní koalice, protože vláda jedná s Palestinci o klíčových otázkách mírových dohod včetně vytýčení území a nepodmiňuje to vystěhováním Arabů z Izraele.

Foto: Sebastian Scheiner, Reuters

Izraelský premiér Ehud Olmert má starosti, vláda se mu kvůli jednání s Palestinci rozpadá.

Článek

Odchod oznámil mluvčí strany. Její předseda Avigdor Lieberman hrozil odchodem už delší dobu právě kvůli jednání s Palestinci. “Z našeho pohledu je koncept území za mír mimo hru,“ uvedl Lieberman. Principem musí být výměna míru za území a obyvatelstvo,“ dodal ještě. Palestinci přitom požadují pravý opak - tedy návrat palestinských uprchlíků na území Izraele.

Lieberman odmítl ideu stažení za hranice před šestidenní válkou z roku 1967, kterou minulý týden podpořil i prezident USA George Bush. „Víte, co se stane den poté, co se stáhneme za hranice z roku 1967,“ položil řečnickou otázku Lieberman a sám si odpověděl: „Izraelští Arabové budou požadovat palestinské občanství a budou dále přijímat sociální dávky od Státu Izrael." Dodal, že Palestinci se nijak netají  tím, že chtějí autonomii pro Galileu a Negev a nikdy neuznají Izrael jako židovský stát.

Podle něj je neakceptovatelná idea, že v Izraeli bude dvacetiprocentní nežidovská minorita, zatímco v Palestině nebude žít žádný Žid.

I po odchodu Liebermovy strany si vláda zachová v parlamentu těsnou většinu. Odchodem ale hrozí i ultraortodoxní strana Šas. Pokud by odešly obě strany, premiér Ehud Olmert ztratí většinu v Knessetu.

Reklama

Související témata:

Související články

Bush přiletěl poprvé do Izraele

Americký prezident George Bush ve středu svou historicky první návštěvou Izraele zahájil devítidenní cestu po Blízkém východě. Za cíl má povzbudit pokrok...

Bush věří v mír v Palestině, plán nemá

Americký prezident George Bush a izraelský premiér Ehud Olmert ve středu dvě hodiny jednali o mírovém procesu na Blízkém východě. Bush vyjádřil naději,...

Bush: izraelská okupace musí skončit

Americký prezident George Bush ve čtvrtek v Jeruzalémě vyzval k ukončení "okupace“ arabských území v narážce na kontrolu západního břehu Jordánu izraelskou...

Výběr článků

Načítám