Hlavní obsah

V Íránu se stále praktikuje starověký trest smrti ukamenováním

Novinky, rei

Organizace Amnesty International (AI) v úterý odsoudila pokračující íránskou praxi kamenování. Ačkoliv na trest bylo v roce 2002 vyhlášeno moratorium, v Íránu jsou nadále tímto pomalým a krutým způsobem odsouzenci popravováni. V současnosti podle AI v zemi na vykonání trestu čeká jedenáct lidí, devět z nich jsou ženy.

Článek

"Naléháme na íránské úřady, aby naslouchaly naší výzvě a výzvě Íránců, kteří se ze všech sil snaží zastavit tyto děsivé činy,“ uvedl Malcolm Smart, ředitel programu AI pro Blízký východ a severní Afriku.

Írán o popravách ukamenováním, jež se vykonávají za nevěru, zpravidla neinformuje. Potvrdil jen ukamenování Džafára Kijáního z loňského července. Žena, s níž měl muž dvě děti, byla rovněž odsouzena a na výkon trestu čeká ve vězení v provincii Kazvin.

Další z žen čekajících na popravu je známa pod jménem Kayrie. Muž, za kterého se provdala, ji bil a ona měla poměr s jedním z jeho příbuzných. Ten se rozhodl manžela Kayrie zavraždit. Během soudního procesu se Kayrie přiznala k nevěře, ale podíl na vraždě svého muže odmítá.

Podle AI je jednou z příčin, že k ukamenování jsou odsouzeny většinou ženy, jejich nerovnoprávné postavení před zákonem a soudy. Ženy jsou častěji než muži také nevzdělané, a proto mohou podepsat doznání ke zločinům, které nespáchaly. Jejich život i sexuální chování jsou pod přísným dohledem a častěji tak na ně padá podezření z nemanželského sexuálního styku.

Reklama

Související témata:

Související články

AI: v Iránu stále popravují děti

Organizace bojující za lidská práva Amnesty International ve své středeční zprávě upozorňuje, že v Íránu nadále popravují nezletilé. Podle zprávy v íránských...

Výběr článků

Načítám