Hlavní obsah

Američané shodili 18 000 kg bomb na teroristy v Iráku

DPA, BBC, aš, Novinky, Washington Post
BAGDÁD
Aktualizováno

Armáda Spojených států spolu s iráckými jednotkami pokračovala ve čtvrtek a v pátek ve velké operaci proti rebelům napojeným na teroristickou síť al-Kajda. Obsadila šest vesnic okupovaných vzbouřenci. Při náletech bylo shozeno během deseti minut na cíle v Bagdádu a okolí 18 tisíc kilogramů bomb. Při akci bylo zadrženo přes sto třicet podezřelých.

Článek

Operace Phantom Phoenix byla zahájena už v úterý. Jejím cílem je vytlačit vzbouřence z Bagdádu a dalších částí Iráku, zejména z provincie Dijála, kde bylo v poslední době spácháno mnoho sebevražedných útoků.

Největší akcí byl čtvrteční desetiminutový nálet na cíle na jižním okraji Bagdádu.

Strategické bombardéry B-1 Lancer a stíhací bombardéry F-16 nesly náklad 40 000 liber bomb (18 144 kilogramy). Na úvod shodily 38 pum na čtvrt Arab Džabur, která slouží podle amerických zpravodajských služeb jako jeden z posledních bezpečných přístavů pro teroristické vzbouřence. Terče útoku byly vyhledány pomocí bezpilotních letadel MQ-1 Predator.

Zatýkání podezřelých a nálezy zbraní

Po náletech na více než třicet cílů následovala pozemní operace v oblasti. Američtí a iráčtí vojáci obsadili šest vesnic severně od Bagdádu, které byly okupovány stoupenci teroristické sítě Al-Kajda. Při operaci zabili deset extremistů, uvedl irácký generál Abdul Karim Rubája.

"Těchto šest vesnic asi 100 kilometrů severovýchodně od Bagdádu bylo dlouho pod kontrolou Al-Kajdy. My jsme Al-Kajdu vyhnali a oblast jsme dostali pod kontrolu v rámci ofenzivy Phantom Phoenix," citovala agentura AFP generála,

Americké a irácké jednotky podporované vrtulníky na jihu Bagdádu a v Latífiji zadržely přes sto třicet podezřelých z terorismu. Většinou jde o sunnitské vzbouřence, kteří jsou často navázáni na síť al-Kajda.

Při raziích bylo nalezeno mnoho zbraní, mimo jiné minometné granáty, výbušniny a rakety. Pyrotechnici zlikvidovali jedenáct bomb a pět pásů s výbušninami.

Při operaci zahynulo od úterý devět příslušníků americké námořní pěchoty. Jednoho iráckého vojáka zabila nastražená nálož.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám