Hlavní obsah

Bush: izraelská okupace musí skončit

Novinky, ČTK, Ha'arec
JERUZALÉM

Americký prezident George Bush ve čtvrtek v Jeruzalémě vyzval k ukončení "okupace“ arabských území v narážce na kontrolu západního břehu Jordánu izraelskou armádou a pokračující výstavbě izraelských sídlišť na územích zabraných ve válce v roce 1967. Bush je v současnosti na blízkovýchodní cestě, na níž kromě Izraele a palestinského Ramalláhu navštíví dalších pět zemí.

Foto: Larry Downing, Reuters

Americký prezident George Bush

Článek

"Musí jednou skončit okupace, která začala v roce 1967," řekl Bush. Vzkázal Palestincům a Izraelcům, že vytoužená blízkovýchodní mírová dohoda si však vyžádá "bolestivé ústupky obou stran". Za zvlášť těžkou otázku přitom označil status Jeruzaléma. "Nadešel čas složitých rozhodnutí," prohlásil prezident USA.

Bush ve čtvrtek navštívil také palestinský Ramalláh. Po jednání s předsedou samosprávy Mahmúdem Abbásem prohlásil, že věří v uzavření míru do roku 2009.

Izrael vystavěl od tzv. šestidenní války v roce 1967 v zabraných lokalitách na západním břehu Jordánu a ve východním Jeruzalémě na půl miliónu nových domovů. Jeruzalémská komise plánovala stávající sídliště ještě rozšířit, premiér Ehud Olmert však po blízkovýchodní mírové konferenci v americkém Annapolisu minulý měsíc nakázal ministerstvu bytové výstavby, aby už nevydávalo žádná další stavební povolení.

Sporné body mezi Izraelci a PalestinciHranice palestinského státu:Palestinci požadují na základě rezolucí Rady bezpečnosti OSN odchod Izraele z okupovaných území od roku 1967 včetně východního Jeruzaléma. Hlavní izraelské politické síly jsou pro vznik demilitarizovaného palestinského státu vedle Izraele.Jeruzalém:Palestinci chtějí mít východní Jeruzalém, který Izrael obsadil ve válce v roce 1967, jako hlavní město budoucího palestinského státu. Podle hlavních izraelských politických stran má zůstat pod izraelskou kontrolou celý Jeruzalém.Palestinští uprchlíci:Palestinci na základě rezoluce VS OSN požadují „právo na návrat“ asi 3,7 miliónu uprchlíků a jejich potomků od roku 1948, kteří opustili západní břeh Jordánu a Gazu. Izrael návrat uprchlíků do Izraele vylučuje, nevyhýbá se rozhovorům o finančních kompenzacích.Židovské osady:Ve více než 140 židovských osadách na západním břehu Jordánu žije asi 267 tisíc osadníků. Většina z nich si přeje anexi ze strany Izraele. Palestinci považují židovské osady za ilegální.

I přes tento smírný krok ze strany izraelského premiéra rozhovory s Palestinci příliš nepokročily. V Annapolisu se obě strany dohodly na uzavření míru do konce roku 2008.

Bushova cesta má za cíl iniciovat pokrok v jednání, které stěžují nejen letité spory mezi oběma stranami, ale také neochota radikálního palestinského hnutí Hamás dohody z Annapolis akceptovat. Hamás ovládá od loňského léta pásmo Gazy a s vládou Mahmúda Abbáse nespolupracuje.

Možná zamíří i do Bagdádu

Bush v průběhu příštích dní navštíví také Kuvajt, Bahrajn, Spojené arabské emiráty a Saúdskou Arábii. Cestu má ukončit v Egyptě.

Podle iráckého listu al-Sabah ale navštíví také Bagdád. Naposledy byl americký prezident v Iráku loni v září. Na jedné americké základně se tehdy setkal s velitelem sunnitské domobrany, který byl několik dní poté zavražděn.

Cíle Bushova turné

- podnítit pokrok v blízkovýchodním mírovém procesu

- posílit postavení izraelského premiéra Ehuda Olmerta a palestinského prezidenta Mahmúda Abbáse na domácí scéně

- získat podporu arabských států proti Íránu

- zapsat se do paměti jako mírotvorce

- obnovit pošramocenou pověst Spojených států

Reklama

Související články

Bush přiletěl poprvé do Izraele

Americký prezident George Bush ve středu svou historicky první návštěvou Izraele zahájil devítidenní cestu po Blízkém východě. Za cíl má povzbudit pokrok...

Výběr článků

Načítám