Hlavní obsah

Americké vojáky vyšetřují kvůli smrti afghánských civilistů

Novinky, BBC,
KÁBUL/WASHINGTON

Americká námořní pěchota ustavila zvláštní tribunál, před nímž stanou dva důstojníci této složky armády USA kvůli smrti devatenácti afghánských civilistů. Afghánští vyšetřovatelé dospěli k závěru, že američtí vojáci pálili bez rozmyslu do civilistů.

Článek

Příslušníci námořní pěchoty se brání, že se civilisté dostali do přestřelky s radikály, kteří zaútočili na konvoj. Kolona šesti vozidel nově utvořeného Velitelství speciálních operací námořní pěchoty se 4. března 2007 přesouvala v provincii Nangarhar, kdy do ní narazil sebevražedný atentátník s dodávkou plnou výbušnin.

Vojáci tvrdili, že se současně dostali pod palbu radikálů. Vyšetřování nezávislé afghánské komise pro lidská práva však vyslechlo svědky, že „kožené krky“, jak se příslušníkům námořní pěchoty přezdívá, střílely na civilisty na šesti různých místech úseku cesty dlouhém 16 kilometrů.

Po incidentu bylo osm příslušníků námořní pěchoty odvoláno do USA. Zbytek jednotky byl posléze stažen z Afghánistánu. Americké velení se za incident omluvilo.Tribunál nyní rozhoduje o možné vině velitele jednotky majora Freda C. Galina a kapitána Vincenta J. Nobleho.

Velké množství civilních obětí loni zostřilo napětí mezi afghánskou vládou a koaličními silami. Afghánský prezident Hámid Karzáí opakovaně vyzýval koalici, aby podnikala útoky uvážlivěji s ohledem na civilisty. Síly NATO se brání, že radikálové používají civilisty jako živé štíty. Civilní oběti ale snižují oblibu koalice a napomáhá Tálibánu.

Podobný případ řeší i v Polsku, kde po útoku zahájili polští vojáci palbu na civilisty, kteří ale nepředstavovali žádné nebezpečí a několik jich zabili.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám