Hlavní obsah

Dvě desítky obětí atentátu a požáru v Iráku

BAGDÁD

V Bagdádu zahynulo v pondělí 19 lidí při dvojitém sebevražedném atentátu, jehož cílem byla kancelář sunnitské milici bojující proti al Kajda. Nejméně tři oběti si vyžádal požár v rafinérii Bajdží. Jeho příčina není známa, zřejme šlo o nehodu.

Článek

V bagdádské čtvrti Azamíja zaútočil ráno jeden nebo dva atentátníci. Jejich cílem byla kancelář sunnitské milice, které bojuje proti teroristům a vzbouřencům napojeným na al-Kajda. Mezi 14 oběťmi je i velitel místních sunnitských milicí Rijád Samarraj a jeho syn. Zraněno bylo 35 osob.

První atentátník s vestou plnou výbušnin podle očitých svědků přistoupil k veliteli místních dobrovolných milicí. Když bývalého policejního důstojníka Rijáda Sámarího objal, odpálil výbušniny na svém těle, řekl agentuře AP jeden ze Sámarího tělesných strážců. Po výbuchu začali přítomní utíkat z kanceláře a zasáhla je druhá nálož, kterou odpálil sebevražedný útočník v autě.

Při dalším výbuchu zemřelo v Bagdádu pět lidí.

Rafinérii v Bajdží zachvátil požár

Exploze zásobníku s ropou zažehla rozsáhlý požár v největší irácké rafinérii v Bajdží na severu země. Zástupce policie v Bajdží řekl, že v plamenech zemřeli tři lidé. Jejich těla byla podle tohoto zdroje ohořelá k nepoznání. Kameraman agentury Reuters viděl nejméně jednu oběť a napočítal 36 zraněných.

Inženýr zaměstnaný v rafinérii řekl, že se požár začal šířit areálem po výbuchu nádrže obsahující pět miliónů litrů zkapalněného zemního plynu Podle jiného inženýra požár zapříčinila technickou chybou. "Je to největší požár, jaký jsem kdy v rafinérii Bajdží viděl. Takový požár jsme tu ještě neměli," řekl inženýr, který pracuje v rafinérii od roku 2003.

Samotná rafinérie i ropovod do ní vedoucí se už několikrát staly terčem atentátů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám