Hlavní obsah

Palestinci cestou z Mekky podpálili tábory na Sinaji

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ARÍŠ

Víc než tisíc palestinských účastníků nedávné pouti do Mekky v pondělí zapálilo stany v provizorních táborech, které pro poutníky zřídil Egypt na Sinajském poloostrově. Palestinci se nemohou dostat domů, do pásma Gazy, kvůli sporům o to, jaký přechod mají použít.

Foto: Mohammed Salem , Reuters

Palestinci se nemohou dostat domů do pásma Gazy.

Článek

Ze Saúdské Arábie se vrátili většinou loděmi do Egypta a odtud chtěli pokračovat do pásma Gazy přechodem Rafáh mezi Egyptem a jihem pásma. Kvůli bezpečnostním obavám Izraele ale egyptské úřady odmítají egyptskou stranu Rafáhu otevřít a chtějí, aby Palestinci použili přechod Audža, který kontroluje Izrael.

Než se spor vyřeší, zřídili Egypťané na hranici 11 stanových táborů. Palestinci tam dorazili z přístavů autobusy v neděli večer, ale odmítli se do stanů nastěhovat. Místo toho je plenili a dnes ráno některé také podpálili. Nejrozvášněnější z nich volali nepřátelská hesla proti egyptskému prezidentovi Husnímu Mubarakovi a jeho vládě. K táborům byly vyslány silné policejní oddíly a požárníci. V hustém dýmu stoupajícímu z hořících stanů několik žen omdlelo a musely být v Aríši hospitalizovány.

Mezi poutníky je údajně nejmíň deset členů radikální palestinské skupiny Hamás, kteří se bojí, že budou při kontrole v Audži zatčeni. Izraelci se zase obávají, že se spolu s poutníky mohou do pásma dostat militantní muslimové i pašované peníze pro Hamas, který nyní pásmo ovládá.

Egypt prozatím vyhověl palestinské samosprávě a nechává Rafáh uzavřený, ale na druhé straně také tvrdí, že nehodlá zhoršovat humanitární situaci v pásmu, jehož obyvatelé trpí kvůli Hamásu izolací. Z Mekky se vrací přes 3000 palestinských poutníků, kteří se do Saúdské Arábie dostali právě přes Egypt. Izrael o víkendu povolil návrat severním přechodem Erez necelému tisíci z nich.

Reklama

Výběr článků

Načítám