Hlavní obsah

Bin Ládin brojí v novém poselství proti irácké vládě a USA

Novinky, ČTK, Fox News
DUBAJ

Šéf sítě Al-Kajda Usáma bin Ládin varoval v sobotu na islamistických internetových stránkách irácké sunnity před účastí na vládě národní jednoty a jejím tažení proti odnoži jeho organizace v Iráku. Pohrozil také, že se Spojené státy snaží získat hegemonii v zemi.

Foto: Stringer/Files, Reuters

Usáma bin Ládin

Článek

„Nejodpornější mezi zrádci jsou ti, kdo prodávají své náboženství za svůj pozemský život," uvedl bin Ládin a ke snahám o vytvoření vlády národní jednoty v Iráku dodal: "Naší povinností je zmařit tyto nebezpečné plány, které se snaží zabránit zřízení islámského státu v Iráku, který by byl hradbou odporu proti americkým záměrům rozdělit Irák."

Spojené státy bin Ládin v novém poselství obviňuje ze spiknutí, jehož cílem je převzít kontrolu nad iráckými ropnými zásobami. Slibuje proto rozšíření svaté války a hrozí i útokem proti Izraeli.

Iráčtí sunnité vystoupili z vlády premiéra Núrího Málikího počátkem srpna s odůvodněním, že ignoruje jejich požadavky a je příliš sektářská.

Upozornění na nové bin Ládinovo poselství s názvem Cesta k potlačení spiknutí umístila ve čtvrtek na síť skupina As-Saháb, která zajišťuje mediální služby pro Al-Kajdu. Neupřesnila však, kdy se vzkaz na internetu objeví. Stalo se tak právě v den, kdy irácký premiér Málikí odcestoval do Londýna údajně k běžnému lékařskému vyšetřením, a v den, kdy irácká vláda oznámila, že v uplynulém roce ze tří čtvrtin vymýtila organizaci Al-Kajda a v zemi.

Usáma bin Ládin

Narodil se v saúdskoarabském Rijádu v rodině bohatého stavitele s úzkými vazbami na saúdskou královskou rodinu. V rozhovoru pro televizní stanici Al Džazíra udal 10. březen 1957 jako datum svého narození.

Byl vychován devótním sunnitou. V 70. letech se poprvé setkal s radikálním učením Muslimského bratrstva. Podle některých zpráv vystudoval inženýrství, podle jiných školu nedokončil. Má také neformální vzdělání v islámské jurisdikci, náboženství v semináři nikdy formálně nestudoval.

Během sovětské invaze do Afghánistánu v 80. letech bin Ládin sponzoroval ozbrojený odpor muslimských mudžahidů. Zásadním se pro něj později stalo setkání s egyptským medikem Ajmánem Zaváhrím, jenž z domovské země uprchl před perzekucí. Zaváhrí se stává bin Ládinovým mentorem a bin Ládin sponzoruje řadu pumových útoků na západní a "zkorumpované muslimské" cíle.

Poté, co jej Saúdská Arábie v roce 1994 zbavila občanství, mu azyl poskytoval Súdán, Pákistán a Afghánistán. Po svržení afghánského vládního hnutí Tálibán Američany v roce 2001 bin Ládin, jehož USA považují za strůjce leteckých útoků na americké půdě v září 2001, uprchl do horské oblasti při pákistánsko-afghánské hranici. 

Téměř dva metry vysoký bin Ládin má údajně tři ženy a jednou se rozvedl. Podle různých zdrojů má 12 až 24 dětí.

Nejhledanější terorista světa, na jehož dopadení vypsaly USA odměnu 50 miliónů dolarů, se naposledy ozval koncem listopadu. Tehdy v poselství odvysílaném katarskou televizní stanicí Al-Džazíra bin Ládin oslovil evropské země a vyzval je, aby ukončily vojenskou spolupráci se Spojenými státy v Afghánistánu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám