Hlavní obsah

Narodil se vám Spasitel, radujte se, popřál papež dobrou češtinou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ŘÍM/JERUZALÉM
Aktualizováno

Papež v úterý pronesl tradiční poselství městu a světu. Pronesl přání i v češtině, když řekl: "Narodil se vám Spasitel, radujte se." Hned poté následovalo přání ve slovenštině V projevu zmínil utrpení lidí sužovaných válkami i přírodními katastrofami, které jsou mnohdy způsobené lidskou činností.

Foto: Allesandro Bianchi, Reuters

Papež žehná městu a světu.

Článek

Projev navázal na jeho kázání při půlnoční mši, kdy také hovořil o tom, že lidé nemají čas na Boha. Při poselství městu a světu pronesl řečnickou otázku: !Kdo má čas naslouchat jeho slovu?“ Zdůraznil, že poselství Krista je určeno všem: „Všem přichází nabídnout sebe sama jako jistou naději spásy.“

Papež zmínil rostoucí počet uprchlíků ve světě, kteří utíkají před násilím i přírodními katastrofami, které jsou důsledkem "nevhodných zásahů do životního prostředí."

Zmínil konflikty v celém světě. "V tento den míru se moje myšlenky obracejí k místům, kde zní třeskot zbraní: k Dárfúru, Somálsku, Kongu, k hranicím Eritreje a Etiopie. k celému Střednímu východu, zvláště k Iráku, Libanonu, ke Svaté zemi, k Afghánistánu, Pákistánu, ke Srí Lance, k Balkánu a k mnoha dalším krizovým oblastem, často nešťastně zapomenutým," prohlásil Benedikt před tisíci věřících, kteří zaplnili náměstí Sv. Petra v Římě. Dodal, že "oběťmi krvavých konfliktů, terorismu a násilí všeho druhu jsou zejména ti nejzranitelnější - děti, ženy a staří lidé".

Papež Benedikt XVI. celebruje půlnoční mši Foto: REUTERS.

Na Boha nemáme dostatek času

V chrámu svatého Petra ve Vatikánu hned po půlnoci celebroval půlnoční mši. Papež odsoudil zneužívání přírodních zdrojů a vyzval lidi, aby věnovali svůj čas potřebným."Máme čas pro bližního svého, který potřebuje našeho slova a naší účasti? Pro trpící osobu, která potřebuje pomoc? Pro odsunutého nebo uprchlíka, který hledá azyl?" řekl v Benedikt XVI. s tím, že je lidstvo příliš zaneprázdněno samo sebou. "Potřebuje veškerý prostor a čas tak náročně pro vlastní potřeby, že nic nezůstává pro jiného - pro bližního, chudého, Boha," dodal.

Tisíce lidí se také účastnily tradiční půlnoční mše v Betlémě v v kostele svaté Kateřiny, kterou vedl jeruzalémský patriarcha Michel Sabbah. Sabbah odsoudil náboženský extremismus a prohlásil, že o "svatou zemi" se musejí naučit dělit Židé, křesťané i muslimové.

Jeruzalémský patriarcha celebruje půlnoční mši v Betléměfoto: Reuters/Stoyan Nenov

Půlnoční v Betlémě

"Toto boží území nemůže být pro někoho zemí života a pro někoho zemí smrti, vyloučení, okupace a věznění z politických důvodů," prohlásil Sabbah kriticky na adresu Izraele. Podle patriarchy "není na slabých, aby se podřizovali, ale na silných, aby dali těm nejslabším, co jim náleží".

Podpořil také vznik samostatného palestinského státu, odsoudil však extremismus.

Reklama

Související témata:

Související články

Do Betléma přijely tisíce křesťanů

Tisíce křesťanských poutníků přijely oslavit Vánoce do Betléma, kde se podle Bible narodil Ježíš. Jejich počet je mnohem vyšší než v minulých letech, protože...

Výběr článků

Načítám