Hlavní obsah

V Iráku opouští své domovy měsíčně 25 000 dětí

Novinky, aš, Novinky, BBC
ŽENEVA/BAGDÁD

Irácké děti doplácejí na pokračující násilí v zemi. Podle páteční zprávy dětského fondu OSN Unicef dvěma miliónům iráckých dětí hrozí podvýživa, nemoce i to, že se jim nedostane vzdělání. Každý měsíc 25 000 iráckých dětí opouští své domovy a s rodinami míří do bezpečnějších oblastí země.

Článek

Mnohým rodinám utíkajícím před násilím a výhružkami se nedaří najít nový domov. Na konci roku žije 75 000 dětí v táborech nebo dočasných příbytcích. Patří k těm šťastnějším, 1350 dětí bylo letos zadrženo úřady a stovky se jich staly obětí násilí.

V Iráku 760 000 dětí, které by měly navštěvovat první stupeň, ve škole chybí. Jen 28 procent sedmnáctiletých složilo závěrečné zkoušky na střední škole.

Děti trpí také nedostatkem lékařské péče, zejména v odlehlých oblastech, kam utíkají rodiny před násilím. Mimo Bagdád má jen dvacet procent měst fungující kanalizaci a často se nedostává pitná voda. "Děti platí příliš vysokou cenu," uvedl Roger Wright, který má v Unicefu na starosti Irák.

Situace se mírně zlepšuje

Přesto se podle Unicefu situace v roce 2007 mírně zlepšila, neboť se podařilo očkovat čtyři milióny dětí proti obrně, tři milióny dětí proti spalničkám a humanitární organizace poskytla půl miliónu lidí, kteří v Iráku opustili své domovy, ale neodešli do zahraničí, zdravotní pomoc, pitnou vodu a přístřeší. Je to však jen čtvrtina z potřebných. V Iráku jsou přes dva milióny lidí, kteří opustily své domovy a více než dva a čtvrt miliónu jich uteklo do zahraničí.

Iráčtí uprchlíci

Počty iráckých uprchlíků v jednotlivých zemích

  • Sýrie - 1 400 000
  • Jordánsko - 750 000
  • Spojené arabské emiráty , Katar, Bahrajn a Kuvajt - 200 000
  • Egypt - 100 000
  • Írán - 54 000
  • Libanon - 40 000
  • Turecko - 10 000
  • Irák - 2 250 000

UNHCR

Skutečnost, že se americké armádě podařilo letos na podzim výrazně snížit počet útoků, však dává naději na zlepšení situace. Bezpečnost v Iráku se zvýšila, podle vrchního velitele americké armády v Iráku Davida Petraeuse je počet útoků v Iráku nejnižší za 2,5 roku. V prosinci zatím zemřelo při násilných tocích 536 Iráčanů, zatímco loni jich bylo přes 2300.

Reklama

Související články

Z Iráku uprchly už dva milióny lidí

Humanitární krizi může vyvolat proud uprchlíků, utíkajících z boji sužovaného Iráku. Ze země odešly již dva milióny lidí a podle OSN každý měsíc utíká dalších...

V Iráku ztratilo domov 4,5 miliónu lidí

Situace Iráčanů, kteří utíkají před násilím, se stále zhoršuje. Odmítají je přijímat nejen sousední země, ale také klidnější irácké provincie, varoval...

Výběr článků

Načítám