Hlavní obsah

Pákistánský prezident Mušaraf zrušil výjimečný stav

ISLÁMÁBÁD
Aktualizováno

Pákistánský prezident Parvíz Mušaraf zrušil výjimečný stav, který v zemi platil od 3. listopadu. Oficiálně ho odvolal ve večerním projevu, který přenášela pakistánská televize a rozhlas. Nicméně příslušné nařízení podle generálního prokurátora Málika Muhammada Kajúma již vydal před svým projevem.

Článek

V projevu Mušaraf prohlásil, že výjimečným stavem trvajícím šest týdnů zachránil Pákistán před destabilizací. Zároveň slíbil, že nadcházející parlamentní volby plánované na 8. ledna budou spravedlivé a transparentní. Oficiální předvolební kampaň má podle zákona začít v neděli.

Mušaraf vyhlášením výjimečného stavu reagoval na krizi, která nastala po jeho říjnovém znovuzvolení do funkce. Tento krok obhajoval tím, že se soudci nepřiměřeně pletli do politiky. Dalším důvodem podle něj bylo rostoucí nebezpečí ze strany islámských radikálů. Za přijatá opatření však sklidil kritiku od svých zahraničních spojenců i od domácí opozice.

Bývalí premiéři a vůdci dvou největších opozičních stran Bénazír Bhuttová a Naváz Šaríf vyhrožovali bojkotem voleb, pokud by Mušaraf výjimečný stav neodvolal.

Podle opozice je to jen kosmetická změna

Podle opozice a aktivistů prosazujících dodržování lidských práv je zrušení výjimečného stavu jen kosmetická změna, která spravedlivé volby nezaručí. Mušaraf tuto kritiku ale odmítl: "Někteří političtí předáci mluví o zmanipulovaných volbách, ačkoli budou 8. ledna. Hovoří o podvodech, ačkoli kampaň ještě ani nezačala."

Mušaraf byl do prezidentského křesla znovu zvolen při hlasování 6. října. Nejvyšší soud, který staronový prezident obsadil svými stoupenci, v listopadu zamítl stížnosti opozice, která poukazovala na nelegálnost Mušarafovy kandidatury ve volbách s argumentem, že ústava nedovoluje šéfovi armády usilovat o prezidentský post.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám