Hlavní obsah

Pumové útoky si v jihoiráckém městě vyžádaly desítky obětí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BAGDÁD
Aktualizováno

Nejméně 40 lidí bylo ve středu zabito a více než 125 dalších zraněno při výbuchu tří náloží v automobilech v jihoirácké provincii Majsán. Upřesněnou bilanci obětí tří krátce po sobě následujících pumových útoků ve městě Amára oznámila podle agentury Reuters irácká policie.

Článek

Útoky v Amáře jsou jedny z nejtěžších v Iráku za poslední měsíce. Byly spáchány za situace, kdy v jižním Iráku bohatém na ropu vládne vysoké napětí mezi rivalizujícími šíitskými frakcemi, které bojují o získání kontroly nad oblastí, kterou předaly Iráčanům britské síly.

Výbuchy otřásly třemi místy na hlavní třídě v Amáře. "Nemocnice jsou plné k prasknutí," řekl agentuře Reuters policejní zdroj. Většina lidí prý byla zabita a zraněna při druhém a třetím výbuchu, kdy se hodně lidí seběhlo k první explozi na parkovišti.

Irácká televize Al-Furát informovala, že v souvislosti se středečními útoky v Amáře byli zatčeni dva podezřelí muži.

Britské jednotky předaly provincii Majsán pod kontrolu iráckých bezpečnostních sil letos v dubnu. Po celém převážně šíitském jižním Iráku vládne velké napětí v důsledku soupeření rivalizujících frakcí. Ty nyní svádějí souboj o vliv a kontrolu tohoto regionu bohatého na ropu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám