Hlavní obsah

Mohutný výbuch poškodil v Iráku 15 domů

– BAGDÁD • Aktualizováno
Novinky, aš, Novinky, ČTK, DPA, CNN

Mimořádně mohutnou nálož použil při sobotním útoku sebevražedný atentátník ve městě Bajdží na severu země. Exploze poškodila 15 domů a zničila 11 aut. Výbuch si také vyžádal smrt nejméně sedmi lidí. Dalších 14 osob bylo zraněno.

Článek

Atentátník najel s automobilem naplněným výbušninou do domu důstojníka protiteroristických sil Alího Šakira, oznámila místní policie. Zatím není jasné, zda Šakir vyvázl.

V domě sídlilo několik bezpečnostních organizací včetně služby chránící ropná zařízení, jejíž čtyři příslušníci jsou mezi oběťmi. Zbylí tři mrtví jsou civilisté. Z čtrnácti zraněných je dvanáct příslušníků bezpečnostních služeb.

Sever Iráku se v posledních měsících stal ohniskem bojů poté, co byli sunnitští ozbrojenci vytlačeni z jiných oblastí země. Při útocích severně od Bagdádu zabili v pátek dva sebevrazi nejméně 26 lidí. Místo exploze bylo uzavřeno a výbuch šetří policie.

V noci na sobotu při explozi v  Numaníji zahynul místní vůdce strany radikálního klerika Muktady al-Sadra. Zemřela i jeho žena a dvě děti. Policie šetří, zda šlo o bombu. 

Reklama

Výběr článků

Načítám