Hlavní obsah

Íránské revoluční gardy hlídkují v Perském zálivu

Novinky, aš, Novinky,CNN
WASHINGTON

Elitní íránské islámské revoluční gardy vystřídaly v Perském zálivu regulérní jednotky námořnictva. Uvedlo to velení amerického 5. flotily. Právě příslušníci iránských revolučních gard v oblasti na jaře zadrželi několik britských námořníků a zadržovali je.

Článek

„Na základě aktivit pozorovaných v Perském zálivu během několika posledních měsíců to vypadá, že íránské námořnictvo předalo hlídkování v Hormuzském průlivu a Ománském zálivu námořním silám revolučních gard, které se staly hlavní íránskou námořní silou v Perském zálivu," uvedl admirál páté flotily Michael Mullen.

Skutečnost že revoluční gardy vystřídaly jednotky námořnictva, vzbuzuje obavy USA, protože elitní gardy jsou mnohem radikálnější a jsou podezřívány, že podporují některé vzbouřenecké skupiny v Iráku, jimž poskytují nejen zbraně i výcvik, i libanonský Hizballáh

Íránské gardy navíc obsadily potopenou bárku a jeřáb poblíž iráckého ropného terminálu, kde vybudovaly pozorovací stanici.

Iránské islámské revoluční gardy

Revoluční gardy byly zformovány v roce 1979 za islámské revoluce, při níž byl svržen šáh Réza Páhlaví a moci se chopily duchovní. Původně se jednalo o sílu loajální ajatolláhovi Chomejnímu. Jejich úkolem bylo chránit revoluci a teokratický stát, měly zajišťoval ochranu hranic i státu proti vnějšímu i vnitřnímu nepříteli. Posléze se z nich vytvořila druhá armáda v zemi, protože mají své vlastní pozemní, vzdušné u námořní síly i rozvědku. Za občanské války v Libanonu cvičily Hizballáh. Za války Iráku s Íránem prováděly útoky lidských vln. USA je označily v srpnu 2007 za teroristickou organizaci kvůli akcím v Iráku a v Afghánistánu i kvůli podpoře teroristických skupin, jako je libanonský Hizballáh.

Zatímco regulérní námořnictvo bylo podle Američanů “korektní, neboť reprezentuje stát,“ jsou revoluční gardy nevypočitatelné. V srpnu je USA označily za teroristickou organizaci kvůli jejich akcím v Iráku a v Afghánistánu a podpoře jiných teroristických skupin, jako je Hizballáh. Uplatňují zákeřné techniky boje, jako jsou útoky malými loděmi naloženými výbušninami a nebo vybavené raketovými granátomety, u nichž předpokládají, že alespoň jedna by se mohla dostat do blízkosti velké nepřátelské lodě.

Reklama

Související články

Írán propustí zadržované britské námořníky

Íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád na středeční tiskové konferenci při příležitosti perského Nového roku slíbil, že propustí 15 britských námořníků, kteří...

Výběr článků

Načítám