Hlavní obsah

Dvě stovky teroristů chtěly v Saúdské Arábii odpálit ropná zařízení

RIJÁD

Policie v Saúdské Arábii zatkla během několika měsíců 208 osob, které připravovaly útoky na ropná zařízení, duchovní a policisty. Jednu ze šesti buněk vedl cizinec a další se do země snažila propašovat rakety. Ve středu to oznámil mluvčí ministerstva vnitra Mansúr Turkí.

Článek

Zatčení jsou členy šesti buněk. Útok na ropná zařízení na východě země měla spáchat osmičlenná buňka, kterou vedl cizinec. Další osmnáctičlennou skupinu vedl specialista na odpalování raket, který se dostal do země. Pokoušela se do Saúdské Arábie propašovat rakety.

Další dvaadvacetičlenné seskupení zase plánovalo zabíjet saúdské duchovní i členy bezpečnostních služeb. Skupina zaměřená na média, chtěla propagovat ideologii takfiri. Podle nich se muslimská země stala státem nevěřících, a proto je oprávněné bojovat nejen proti nevěřícím, ale i proti tomuto státu a jeho reprezentantům, byť vyznávají islám.

Jde o druhou podobnou akci v tomto roce. V dubnu představitelé Saúdské Arábie oznámili, že zadrželi 170 lidí podezřelých z terorismu, z nichž někteří měli být trénováni jako piloti sebevražedných misí.

Saúdskoarabská odnož sítě Al-Kajda letos vyzvala své stoupence k útokům na ropná zařízení, protože ropa jde do USA. Sama se loni v únoru přihlásila k nezdařenému útoku na ropnou rafinerii na východě Saúdské Arábie. Pokusili se o něj dva muži, kteří chtěli použít dvě tuny výbušnin. Ochranka je ale zabila, ještě než se dostali do objektu, takže se stali jedinými oběťmi nezdařené akce.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám