Hlavní obsah

Američtí vojáci zastřelili v Iráku bankovní úřednice i dítě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BAGDÁD

Američtí vojáci v Iráku v pondělí zabili několik civilistů ve dvou autech, jejichž řidiči údajně nedbali příkazů i varovných výstřelů a na kontrolním stanovišti dost rychle nezastavili. Při palbě na mikrobus s bankovními úředníky zahynuli možná až čtyři z nich včetně žen. Při dalším případu zemřelo v Bajdží i dítě.

Článek

V bagdádském případě americká armáda potvrdila dvě oběti a dva zraněné. Irácká policie a nemocniční zdroje uvádějí tři mrtvé ženy a jednoho muže.

Mluvčí americké armády palbu obhajoval s tím, že "řidič nedbal varovných výstřelů" a vjel do oblasti, kam mají vjezd povolený jen osobní auta.

Incident se stal v severním bagdádském předměstí Aš-Šaab, známém jako bašta šíitských milicí. Řidič mikrobusu tam nabíral zaměstnance banky Rašíd, které měl dopravit na pracoviště. Když autobus dojel k americkému silničnímu zátarasu a snažil se jím projet, američtí vojáci na něj začali střílet. Podle mluvčího ministerstva vnitra Abdala Karíma Chaláfa minibus patřil ministerstvu financí.

Nebyl to však jediný incident. Při podobném zahynuli v pondělí tři lidé v Bajdží .

Koaliční hlídka zasáhla i dítě

Při akci u iráckého města Bajdží zabili v pondělí američtí vojáci civilisty včetně dítěte. Mluvčí mezinárodních sil se za smrt civilistů omluvil s tím, že lituje obětí.

K tragédii došlo u kontrolního stanoviště, před nímž řidič nezastavil. Místo toho sešlápl plyn. Hlídka proto po varovných výstřelech do vzduchu začala pálit na vůz. V autě byli zabiti dva muži a těžce zraněno dítě. To po převozu do nemocnice zemřelo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám