Hlavní obsah

Saúdové kývli na setkání s Izraelci na konferenci v USA

– KÁHIRA

Liga arabských států (LAS) se na pátečním jednání v Káhiře dohodla, že se její zástupci zúčastní blízkovýchodní mírové konference, která se má konat příští týden pod záštitou USA v americkém Annapolisu. Saúdskoarabský ministr zahraničí, který účast potvrdil, ale upozornil, že jeho cílem je pokrok, nikoliv teatrální potřásání rukou s Izraelci.

Článek

"LAS se rozhodla přijmout pozvání k účasti na blízkovýchodní mírové konferenci v Annapolisu a na ministerské úrovni jednat o mírovém procesu," řekl Fajsal ibn Abdal Azíz Saúd na tiskové konferenci v Káhiře po jednání ministrů zahraničí LAS.

Washington doufá, že se mírová konference, kterou pořádá 27. listopadu v Annapolisu v Marylandu,  stane novým impulzem pro rozhovory, jež by ukončily šest desetiletí trvající izraelsko-palestinský konflikt.

Arabská, a především saúdskoarabská účast na mírové konferenci by podle pozorovatelů mohla posílit možnost dosažení dohody palestinského prezidenta Mahmúda Abbáse s izraelským premiérem Ehudem Olmertem. Zároveň by mohla pomoci Olmertovi prosadit dohodu před Izraelci díky vizi širšího míru s arabským světem.

Reklama

Výběr článků

Načítám