Hlavní obsah

Novináři protestují proti věznění iráckého fotografa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BAGDÁD

Novináři a ochránci lidských práv protestují proti pokračující perzekuci fotografa agentury AP a držiteli Pullitzerovy ceny Bilálu Huseinovi. Toho už více než 19 měsíců zadržují americké úřady kvůli podezření z napomáhání iráckým povstalcům. Podle novinářské obce je ohrožena nezávislost médií.

Článek

Pentagon avizoval, že doporučí Huseina obvinit. Má totiž prý nové důkazy. Irácký soud by měl rozhodnout, zda může být s fotografem zahájen proces.

Agentura AP tvrdí, že její vlastní vyšetřování neprokázalo, že by Husein byl ještě nečím jiným než novinářem ve válečné oblasti. Její právníci si stěžují, že s Huseinem nejsou v kontaktu a zapovězen mají také přístup k důkazům Američanů.

Šéf AP Tom Curley si v rozhovoru pro BBC nebral servítky. Domnívá se, že americká armáda chce nechat Huseina ve vězení co nejdéle, protože nemá zájem na zpravodajství z provincie Anbár, kterou nazval "informační černou dírou". "Na ministerstvu obrany je nové vedení, přetrvává však otrlé pohrdání spravedlností," řekl Curley.

Američtí představitelé začali Huseina podezřívat ze spojení s povstalci poté, co se opakovaně vyskytl v místě povstaleckého útoku záhy po jeho vykonání. Do vazby byl 36letý fotograf vzat loni v dubnu. Ve svém domě ukryl po explozi v blízké Fallúdži několik cizinců. Američané v domě později zabavili jeho počítač a telefon a zadržení Huseina obhajovali tvrzením, že u něj našli materiál k výrobě bomb. Teď tvrdí, že mají nové "nevyvratitelné důkazy o jeho aktivitách napojených na povstalce". Huseinovi hrozí až trest smrti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám